HP kupio Samsung!

HP Inc je danas zvanično objavio detalje kupovine Samsung printer poslovanja. Za “svega” 1,05 milijardi USD HP je postao vlasnik jednog od najvećih konkurenata. Proces kupovine i verifikacija će trajati oko godinu dana, a nakon završetka Samsung je pristao da investirao od 100 do 300 miliona USD u HP kroz kupovine akcija na otvorenom tržištu.

HP, kada su štampači u pitanju i dalje najveći profit ostvaruje od mastila i tonera za štampače koje prodaje, a takođe je lider u segmentu desktop štampača. Transformacija koju je HP najavio nedavno je ozbiljniji ulazak na tržište velikih A3 štampač/kopir kombinacija, u kojem ljutu borbu vode Xerox, Canon, Ricoh i Konica Minolta. S obzirom na to da Samsung već ima postojeću gamu A3 štampača/kopir uređaja, HP-ov potez ne treba previše da čudi.

img_dsideOno što je HP takođe kupio je i mogućnost pravljenja bitnih elemenata unutar laserskih štampača, poznatijih kao “štamparski motori” (printing engines). Samsung je razvio pomenute štamparske motore korišćenjem svojih laserskih štampača, dok je HP bio primoran da koristi eksterne snabdevače ovih komponanta.

Pročitajte i:  Samsung proširuje program za „samopopravku“

Enrike Lores, predsednik poslovanja kompanije HP zaduženog za štampače, prokomentarisao je da će kupovina tehnologije štamparskih motora pomoći da HP poboljša profitne margine, i da im pomogne da kreiraju evoluciju svojih laserskih štampača. Akvizicijom ovog dela kompanije Samsung, HP Inc je dobio i oko 6.500 patenata vezanih za štampače, a više od 6.000 Samsung-ovih zaposlenih će preći u HP, uključujući oko 1.500 inženjera.

Da pomenemo, početkom godine Hewlett-Packard se razdvojio na dve kompanije: HP Enterprise (www.hpe.com), koji je fokusiran na prodaju hardvera i softvera okrenutog ka poslovnim korisnicima, i HP Inc (www.hp.com) specijalizovan za personalne računare i štampače.

Prošle nedelje HP Enterprise je prodao najveći deo svog softverskog poslovanja kompaniji Micro Focusza oko 8,8 milijardi US, istog dana kada je završeno spajanje kompanija Dell i EMC.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,