HTC planira svoj blockchain telefon

Kriptovalute su veoma popularne, tako da ne čudi što sve više velike tech kompanije žele da istražuju ovo polje. Uzmimo na primer Facebook koji, prema najnovijim informacijama, možda razvija sopstvenu kriptovalutu. Sada izgleda da i HTC želi da se pozabavi ovom temom i nagovestio je u utorak svoj predstojeći telefon pod nazivom Exodus. HTC Exodus je prvi telefon velikog brenda koji koristi blockchain enkripciju, sigurnosnu tehnologiju koja čini osnovu kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ethereum.

PCPress.rs Image

HTC vidi Exodus kao uređaj koji će vlasnicima omogućiti da drže svoje podatke, i kriptovalute, privatnim i sigurnim na uređaju, a ne u oblaku, gde se možda korisničkim osetljivim informacijama lakše pristupa. Exodus će podržati decentralizovane aplikacije, nazvane DApps, raditi na Android softveru i u sebi imati univerzalni novčanik za skladištenje digitalnih valuta. HTC kaže da će svaki telefon poslužiti kao svoj vlastiti blockchain čvor, deo mreže koji pomaže u sigurnosti blockchain sistema.

Ovaj projekat, HTC Exodus, postoji odvojeno od HTC glavnog poslovanja sa telefonima, a predvodi ga Phil Chen, novi decentralizovani glavni šef kompanije HTC, koji će predvoditi napore kompanije na polju blockchain-a i kriptovaluta. Chen je prethodno predvodio HTC Vive VR headset biznis. Prema Chen-u, „Kroz Exodus, uzbuđeni smo što podržavamo osnovne protokole kao što su Bitcoin, Lightning Networks, Ethereum, Dfinity i još mnoge druge. Želeli bismo da podržimo ceo blokchain ekosistem,“ a u narednih nekoliko meseci će biti objavljen nov spisak partnera koji su se u međuvremenu uključili u projekt Exodus. „Telefon je najkorišćeniji uređaj na svetu. Exodus će služiti kao centar i učesnik decentralizacije”, rekao je Chen u saopštenju. „On će omogućiti potpuno novu klasu i paradigmu interakcija, od igara preko razmene poruka do novčanika.”

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Cena za HTC Exodus, trenutno nije određena, ali kompanija je rekla da bi mogla da prihvata kriptovalute kada telefon ode u prodaju. HTC nije podelio ni datum prodaje, ali može da se rezerviše, potrebno je samo popuniti kratak online formular na njihovom sajtu. Da li će biti potražnje ili neće biti potrebe za takvim uređajem, ostaje nam da vidimo, ali HTC definitivno nije prvi koji misli o takvom uređaju. Nedavno smo imali vest i da Huawei stvara svoj blockchain telefon, kao i Sirin Labs su najavili svoj vlastiti blokchain pametni telefon koji će biti objavljen u oktobru kasnije ove godine.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,