Tesla pod istragom zbog saobraćajne nesreće

Nesreća koja se prošle nedelje dogodila u Juti uključuje Tesla Model S vozilo, te softver za autonomnog autopilota, pa je kompanija pod istragom, a nakon što je nesreća dospela u udarne vesti, u okviru kojih su prikazane fotografije uništenog automobila, i vozača koji je pretrpeo tek lakše povrede.

PCPress.rs Image

Automobilom je upravljala dvadesetosmogodišnja žena čiji identitet nije otkriven javnosti, a u izjavi koju je dala policiji navela je da je u trenutku nesreće vozila brzinom od oko 96 kilometara na sat, te da je aktivirala autopilota kako bi mogla da obavi telefonski razgovor, pa ruke nije držala na volanu u trenutku kada je došlo do sudara. Prema izveštaju, automobil je prošao kroz crveno svetlo, i sudario se sa vatrogasnim vozilom, a još uvek nije jasno da li je autopilot glavni predmet istrage. Pretpostavlja se da žena koja je upravljala vozilom nije ispoštovala autopilot protokol, te da je neposredno pre nesreće sklonila ruke sa volana. Tesla Model S samo nadzire vozače kada je volan u pitanju, te ih obaveštava u slučaju da ne drže ruke na volanu duže nego što je dozvoljeno.

Pročitajte i:  Tesla ulaže 3 milijarde u Indiju

Iz kompanije nisu komentarisali istragu, ali su podsetili da se od vozača očekuje da drže ruke na volanu, i kontrolišu vozilo čak i kada je autopilot aktiviran. Izvršni direktor kompanije, Elon Musk, kritikovao je medije zbog načina na koje izveštavaju o nesreći, te istakao da se novinari iz senzacionalističkih pobuda fokusiraju na nesreću koja uključuje vozilo kompanije Tesla, dok o nesrećama koje uključuju obična vozila retko izveštavaju sa toliko detalja. Na kraju je dodao da autopilot svakako mora da funkcioniše savršeno, kako bi se izbegli incidenti u budućnosti.

PCPress.rs Image

Autopilot je kreiran tako da smanji rizike od nesreće, te da sačuva živote, a konkretnih podataka o funkcionalnosti ove opcije još uvek nema.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,