Huawei gradi istraživačku ustanovu u Kembridžu

Kineska kompanija Huawei je dobila odobrenje da može da počne sa gradnjom istraživačkog centra od 1,25 milijardi dolara u Velikoj Britanij, tačnije u Kembridžu. Ova najava dolazi baš u vreme kada Velika Britanija pomno analizira učešće kineske telekom kompanije u izgradnji 5G mreže u ovoj zemlji.

Huawei gradi istraživačku ustanovu Kembridža

Međunarodno sedište kompanije za optičku komunikaciju

Objekat od 9 hektara u Kembridžu postaće međunarodno sedište kompanije Huawei za optičku komunikaciju, i stvoriće oko 400 radnih mesta, navodi se u saopštenju. Investicija dolazi u osetljivo vreme za ovu kompaniju, jer je Velika Britanija preduzela novi bezbednosni pregled kompanije, samo četiri meseca nakon što je premijer Boris Džonson odustao od prigovora Sjedinjenih Američkih Država, i odobrio Huawei-ju da ipak ima ograničenu ulogu u izgradnji nove generacije 5G bežičnih mreža u ovoj državi. On je tom prilikom najavio ograničenje od oko 35% u vezi sa učešćenjem Huawei-ja, ali pod velikim pritiskom zapadnih sila, kao i svojih sunarodnika u parlamentu. Zapadne zemlje plaše se da bi Huawei mogao da iskoristi infrastrukturu za špijuniranje.

Ono zbog čega je nastao problem jeste da po kineskim zakonima, kineskim kompanijama se može naložiti da deluju pod vođstvom političkih vlasti u Pekingu. Huawei je negirao tako nešto navodeći da je ova kompanija 100% u vlasništvu zaposlenih. Novi kampus i stotine novih radnih mesta dobro će doći Velikoj Britaniji koja je teško pogođena pandemijom Korona virusa, a milioni ljudi su zatražili pomoć u slučaju nezaposlenosti.

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: