BIZIT plus

Huawei poziva UK da ne menja odluku o 5G mreži

Jedna od najvećih kompanija na svetu za telekomunikacije, kineski Huawei, objavio je da bi njihov potencijalni izlazak iz izgradnje 5G mrežne infrastrukture u Velikoj Britaniji doneo štetu samo toj državi, ne i kompaniji. Ovih dana se razmenjuju teške reči na ovoj relaciji, jer je 5G veoma važna mreža za Britaniju, ali je problematično što će mrežu graditi kineska kompanija.

huawei 5g velika britanija

Saradnja je i dalje pod znakom pitanja

Podsećanja radi, Huawei je dobio odobrenje Velike Britanije da radi na izgradnji 5G mreže, ali ima izuzetno kontrolisanu i ograničenu ulogu. Konzervativna stranka nagovestila je u martu da bi tako nešto moglo da se poništi, ali se do sada ništa nije menjalo. Iz ove snažne kompanije najavili su da im je prioritet da se sve nastavi u koliko-toliko normalnim okolnostima, zbog epidemije Korona virusa.

Huawei otvoreno sarađuje ovih dana sa BT, Vodafone i EE kako bi se rešio povećani rast potrošnje prenosa podataka od oko 50% od kako je krenula epidemija Korona virusa. Takođe, obećano je da će Huawei obezbediti tri nova skladišta sa rezervnim delovima, za slučaj da to bude bilo potrebno.

Pročitajte i:  Huawei koristi lukav trik kako bi hard diskovi trošili manje energije 

Izgleda normalno to što je tenzija ovih dana povećana, jer je došlo do jaza između želje za većim ekonomskim rastom, ali i pitanja nacionalne bezbednosti. Zapravo je pod znakom pitanja koliko Velika Britanija može da kontroliše samu izgradnju ove mrežne infrastrukture koja će im nesumljivo doneti mnogo novca i investicija, kako bi bili sigurni da su svi konci u njihovim rukama. Epidemija Korona virusa je samo pojačala tenziju i strahove povodom ovog pitanja.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,