ePlaneta

Huawei koristi lukav trik kako bi hard diskovi trošili manje energije 

Na MWC 2024, Dr. Peter Zhou iz Huaweija otkrio je nekoliko novih proizvoda za skladištenje podataka, uključujući i 10 Petabajtno magneto-električno skladištenje OceanStor Arctic.

PCPress.rs Image

Diskovi koji se vrte po potrebi mogli bi se dobro takmičiti s trakom po performansama

Kada se prvi put izveštavali o tome, detalji su bili izuzetno oskudni. Znalo se da će to biti magneto-električni disk (MED) koji se verovatno vrti, i prva generacija diska će se koristiti uglavnom za arhiviranje. Huawei je takođe tvrdio da može smanjiti TCO za 20% u poređenju s trakom, i smanjiti potrošnju energije za 90% u poređenju s hard diskovima.

Sada, Blocks & Files je otkrio dodatne detalje o MED disku, zahvaljujući fotografiji ekrana sa slajdovima za rezervno kopiranje i arhiviranje koju je Huawei predstavio na drugom događaju.

Diskovi koji se zaustavljaju

Fotografiju je napravio analitičar za digitalno skladištenje i primene Tom Coughlin, a na slajdu se nalazi odeljak za arhiviranje rešenja koji otkriva tri vizuelna elementa za OceanStor Arctic: rek, kućište od 4 ili 6RU i disk.

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom

Blocks & Files primećuje da se neki tekst na slajdu čini da upoređuje “450 W/PB HDDs vs 71 W/PB Magneto-električni Disk” i pisac Chris Mellor kaže, “Razmišljali smo šta bi mogao značiti pojam magneto-električni disk. Po rečniku, magneto-električni efekat se odnosi na bilo kakvu vezu između magnetnih i električnih svojstava materijala. To bi moglo opisati tehnologiju hard diska, koja uključuje korišćenje električne energije kako bi se promenila polaritet magnetske regije na površini disk ploče.”

Ako je to slučaj, veliko pitanje koje još nije odgovoreno je kako može da se vrti, a da troši 90% manje energije od hard diskova? Verovatni odgovor je da će OceanStor Arctic koristiti diskove koji se zaustavljaju, koji isključuju napajanje ili se isključuju kako bi uštedeli energiju i smanjili habanje kada nisu u upotrebi.

Mellor je pitao Huawei da li OceanStor Arctic koristi diskove koji se zaustavljaju, ali mu je manje korisno odgovorio portparol, “Moje razumevanje je da linija proizvoda možda nije u mogućnosti da otkrije više informacija o proizvodu jer još nije dostupna na inostranom tržištu.”

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3 u prodaji u Srbiji

OceanStor Arctic se očekuje da će biti dostupan izvan Kine u drugoj polovini 2025. godine.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: