ERP 2024

Nvidia grafičke kartice pokrenule AI revoluciju  

Novi Blackwell čipovi su do 30 puta brži. 

PCPress.rs Image

NVIDIA tvrdi da je Blackwell najmoćniji čip na svetu 

Za manje od dve godine, Nvidia-jine H100 čipove, koristi gotovo svaka AI kompanija na svetu za obuku velikih jezičkih modela i pokretanje usluga poput ChatGPT-a. Sve to je učinilo Nvidia-iju jednom od najvrednijih kompanija na svetu. NVIDIA je objavila platformu sledeće generacije nazvanu Blackwell. Ovi čipovi su između sedam i 30 puta brži od H100 čipova i troše 25 puta manje energije. 

Blackwell čipovi su motor koji pokreće ovu novu industrijsku revoluciju“, rekao je izvršni direktor NVIDIA-e Jensens Huang na godišnjem događaju kompanije u San Hozeu. “Generativna AI je tehnologija našeg vremena. Radeći sa najdinamičnijim kompanijama na svetu, ostvarićemo obećanje AI-a za svaku industriju”, dodao je Huang. 

NVIDIA-jini Blackwell čipovi nazvani su u čast David Harold Blackwell-a, matematičara koji se specijalizovao za teoriju igara i statistiku. NVIDIA tvrdi da je Blackwell najmoćniji čip na svetu. On nudi značajno poboljšanje performansi AI kompanijama sa brzinom od 20 petaflopsa u poređenju sa samo 4 petaflopsa koje je pružao H100.  

Pročitajte i:  Ujedinjeni Arapski Emirati žele da se takmiče sa velikim tehnološkim kompanijama

Veliki deo ove brzine omogućen je zahvaljujući 208 milijardi tranzistora u Blackwell čipovima u poređenju sa 80 milijardi u H100. Da bi to postigli, NVIDIA je povezala dva velika čipa koji mogu da komuniciraju jedan sa drugim brzinom do 10 terabajta u sekundi. 

Kao znak koliko je naša moderna AI revolucija zavisna od NVIDIA-jinih čipova, u NVIDIA-inom saopštenju za medije nalaze se izjave osam izvršnih direktora koji zajedno vode kompanije vredne trilione dolara. To uključuje izvršnog direktora OpenAI Sam Altman-a, izvršnog direktora Microsoft-a Satya Nadella-e, izvršnog direktora Alphabet-a Sundar Pichai-ja, izvršnog direktora Meta-e Mark-a Zuckerberg-a, izvršnog direktora Google DeepMind-a Demis Hassabis-a, predsednika Oracle-a Larry Ellison-a, izvršnog direktora Della, Michael Dell-a, izvršnog direktora Amazona Andy Jassy-ija i izvršnog direktora Tesle Elon-a Musk-a. 

Celi sistemi mogu koštati i do 200.000 dolara

“Trenutno ne postoji ništa bolje od NVIDIA hardvera za AI”, rekao je Musk u saopštenju. “Blackwell nudi ogromne skokove u performansama i ubrzaće našu sposobnost da isporučimo najsavremenije modele. Radujemo se nastavku saradnje sa NVIDIA-om radi unapređenja AI računanja”, navodi Altman. 

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

NVIDIA nije otkrila koliko će koštati Blackwell čipovi. Njihovi H100 čipovi trenutno koštaju između 25.000 i 40.000 dolara po čipu. Prema izveštajima CNBC-a, celi sistemi pokretani ovim čipovima mogu koštati i do 200.000 dolara. 

I pored njihovih troškova, za NVIDIA-ine čipove vlada velika potražnja. Prošle godine, vreme isporuke je bilo i do 11 meseci. Pristup NVIDIA-inim AI čipovima sve više se smatra statusnim simbolom za tehnološke kompanije koje žele da privuku AI talente. Ranije ove godine, Zuckerberg je hvalio napore kompanije da izgradi “masivnu količinu infrastrukture” za napajanje Meta-inih napora u vezi sa AI.  

“Do kraja ove godine”, napisao je Zuckerberg, “Imaćemo 350.000 Nvidia H100 i ukupno 600.000 H100 čipova”. 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *