BIZIT plus

Huawei MateBook X Pro – Svemogući lepotan

Huawei napreduje krupnim koracima na tržištu laptopova. Ne samo da ima vrlo konkurentne uređaje već uspeva od samog starta da utisne lični pečat, specifičnu notu neophodnu svakom proizvođaču koji želi da se razlikuje od ostalih. Kineski gigant to definitivno ima, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na polju mobilnih uređaja. Najnovija vrhunska kreacija koja nam stiže od njih je MateBook X Pro!

PCPress.rs Image

Danas je zaista moguće imati laptop odličnih performansi i visokog stepena mobilnosti. No, ne može svako da kreira istinski poseban laptop, prevashodno zato što je na tu temu toliko toga već rečeno. Ni sam MateBook X Pro nije novo ime, već uređaj koji je već nekoliko godina prisutan. Ovogodišnje izdanje je raskošnije i bolje nego ikada – ne samo zahvaljujući hardveru.

Ekran koji zapanjuje

MateBook X Pro je elegantan, tanak i lagan računar dimenzija 14,2 inča, koji stiže u posebnoj formi, netipičnoj za današnje laptopove. Reč je o prenosivom računaru sa odnosom stranica od 3 : 2, tako da efektivno ostavlja utisak da je negde između 12-inčnog i 13-inčnog računara s konvencionalnim odnosom od 16 : 9 kada je reč o dimenzijama i površini koju zauzima. To se ne manifestuje pogodno samo na fizičke dimenzije već i na dostupnu radnu površinu, pošto je vertikalna ivica ekrana viša, a mnogi će se složiti da je reč o aspektu u kome je svaki milimetar dobro iskorišćen, te donosi drastično bolje iskustvo u radu. I kada smo kod fizičkih karakteristika, ovogodišnji model je „smršao” za gotovo 300 grama – njegova masa iznosi 1,26 kilograma.

PCPress.rs Image

Ekran ima fenomenalno visoku rezoluciju od 3120 × 2080 piksela i LTPS je tipa. Osetljiv je na dodir, uz odličan povratni osećaj i podršku za multi-touch unos komandi. Donosi maksimalno osvetljenje od 500 nita i kontrast od 1500 : 1, što je veoma važno ukoliko želite da ga koristite napolju, kao i nešto što Huawei naziva RealColour FullView displej. Ovo je kreativan naziv za ekran koji podržava potpunu pokrivenost dva opsega boja – P3 i sRGB, kao i preciznost prikaza boja izraženu kao delta E manju od 1, što je idealna mera koja se garantuje fabričkom kalibracijom.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti
PCPress.rs Image
Divan ekran odnosa strana 3:2 s osvežavanjem od 90 Hz i VESA HDR 400 podrškom

Tu je i famozni TÜV Eye Comfort 3.0 sertifikat, zahvaljujući nanooptičkom premazu koji smanjuje refleksiju svetla do 60 odsto. Najzad, zahvaljujući senzoru, boje se mogu automatski prilagođavati okolnim uslovima – eto implementacije još jednog dostignuća s polja mobilnih telefona. Iskustvo korišćenja je fenomenalno – čak 264 PPI i osvežavanje od 90 Hz dižu ga na veoma visok nivo.

Hardver nove generacije

Huawei je rešio da novi računar opremi najnovijim Intel hardverom, te je izbor pao na mobilnu Core platformu 12. generacije. Fantastični Intel Core i7-1260P donosi četiri Performance i osam Efficient jezgara, što znači podršku za 16 thread-ova. Sam CPU može da dostigne radne taktove od 3,4 do 4,7 GHz u slučaju opterećenja. Nominalno troši 28 W, a u stanju je da povuče i daleko više (do 64 W), za šta je bilo potrebno redizajnirati sistem hlađenja. Tako sada imamo Dual Shak Fin ventilatore i novi trodimenzionalni usisnik vazduha, te ultratanke toplotne prenosnike (ne možemo ih nazvati cevkama, jer nemaju taj oblik), što sve skupa prati i nadzire inteligentan sistem koji automatski prilagođava uslove rada potrebama korisnika.

PCPress.rs Image

Jednostavnim pritiskom na Fn+P moguće je aktivirati Performance režim rada   u kom procesor radi na (barem) 30 W i tada se sve stvari dodatno ubrzavaju. MateBook X Pro je došao sa 16 GB LPDDR5 memorije, kao i ultrabrzim SSD-om kapaciteta 1 TB. Sve skupa čini da računar prosto leti i da ispunjava sve potrebne radnje za tren oka. Jedino gde se moramo zadovoljiti baznim iskustvom jeste domen grafike, pošto ovakvi tanki i laki računari uglavnom dolaze sa integrisanom grafikom, a to je ovog puta Intel Iris Xᵉ. Za bežične komunikacije su zaduženi Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2. Windows 11 Home operativni sistem, s kojim se računar isporučuje, radi fantastično!

Pročitajte i:  Huawei najavio HarmonyOS laptop sa Intel-ovim AI procesorom
PCPress.rs Image
Core i7 12. generacije, 16 GB RAM-a, Windows 11 Home

Jedinstveno iskustvo

Korišćenje laptopa je izuzetno ugodno, posebno kada imamo u vidu da specifičnu boju prati i specijalan nanos, koji čini da laptop pod prstima ostavlja jedinstven utisak, a opet da veoma dobro i lako prijanja i da olakšava da se u svakom trenutku čvrsto drži. Tastatura i tačped su odlični. Uprkos malim dimenzijama, hod tastera je dovoljno veliki za udobno kucanje. Kada smo kod tačpeda, Huawei je implementirao određene gestove za posebne akcije, kao što su Minimize, Close, Screenshot, Brightness, pozivanje Notification Center-a, u kombinaciji s posebnim senzorom za detekciju pokreta, što je nazvano Air Press, pa tako gestovima možete da pauzirate i pustite video/muziku, svajpujete vazduhom da skrolujete i slično. Koliko ćete ove mogućnosti koristiti, ostaje vam da sami isprobate, ali vidimo solidan potencijal za ovakve stvari, posebno kada ste u pokretu i nemate vremena ni prostora da vadite miš.

PCPress.rs Image
Huawei PC Manager donosi puno korisnih opcija

Pošto je to Huawei, na raspolaganju je nekoliko zanimljivih opcija ukoliko imate i druge mobilne uređaje ove kompanije. Recimo, uz Multi-Screen Collaboration možete da učinite da drugi ekrani budu ekstenzija vašeg računara ili pak da uz pomoć Huawei PC Manager-a šaljete fajlove na više uređaja odjednom, da se bežično sinhronizuju vaš telefon ili tablet s laptopom pa da puštate i koristite njihove aplikacije sa ekrana računara itd. Još jednu stvar ne bismo smeli da zaboravimo – MateBook X Pro ima čak četiri mikrofona i šest zvučnika, tako da je i te kako spreman za multimedijalno uživanje ili video-konferencije.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

PCPress.rs Image

Baterija od 60 Wh donosi skoro dvocifrenu autonomiju, a USB-C punjač ćete moći da koristite da punite bilo koje uređaje, pa nećete više morati da nosite više adaptera sa sobom. Njegova snaga od 90 W biće dovoljna za sve „gladne” sprave. Kad smo kod toga, Huawei MateBook X Pro ima dva Thunderbolt 4 i dva USB-C porta (fizički isti), pa ga punite priključivanjem na neki od dva Thunderbolt 4 porta koji su označeni simbolom munje. Želite standardan USB? Nažalost, izvorno ga nema, zbog želje i potrebe da se uređaj istanji, ali u pakovanju se isporučuje jedan USB-C-to-USB adapter.

PCPress.rs Image

Mic po mic, dođosmo do kraja i zaključka da Huawei u ovom računaru uspeva da ponudi nešto jedinstveno što mnogi drugi brendovi, naizgled etabliraniji, prosto ne nude. Višegodišnje iskustvo s mobilnog tržišta rezultovalo je specifičnim rešenjima, posebnim dizajnom, veoma upotrebljivim stvarima koje bi bez sumnje bile još više na ceni da druge uređaje ekosistema (telefone, tablete) nisu pogodile sankcije. Sve to skupa daje jedinstven karakter računara. U praksi, MateBook X Pro pleni u praktično svakom domenu i možemo ga toplo preporučiti svima kojima je potreban ultratanak računar više klase.

Korisna adresa: consumer.huawei.com/rs/

Facebook komentari: