ePlaneta

Huawei: Posvećeni smo razvoju tehnoloških inovacija koje će doprineti izgradnji „pametnog sveta“ sa niskom emisijom ugljenika

U naredne dve decenije najmanje 40 odsto energije u Srbiji dolaziće iz obnovljivih izvora, a zahvaljujući najnovijim rešenjima kompanije Huawei, ovaj cilj nam je sve bliže. Do kraja juna 2022. godine, pomogla su korisnicima da generišu 588,5 milijardi kilovat-sati „zelene“ energije i uštede 17 milijardi kilovat-sati električne energije, istaknuto je na događaju „Huawei Enterprise ICT Roadshow 2022: Digital and Green Day“ koji je održan danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

PCPress.rs Image

Događaj, koji su zvanično otvorili direktor kompanije Huawei u Srbiji, Čen Čen, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dr Mihailo Jovanović, ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Nj. E. Čen Bo, i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, okupio je više od stotinu partnera kompanije Huawei.

Na događaju je predstavljen i jedinstveni demonstracioni kamion sa najsavremenijim tehnološkim instalacijama koje olakšavaju procese u zdravstvu, obrazovanju, E-upravi, finansijama, transportu i mnogim drugim industrijama. Pored toga, predstavljen je i Huawei SKE – Huawei Solar sistem koji se sastoji iz nekoliko delova, kako uređaja, tako i tehnologije. Zasniva se na upotrebi digitalne i internet veze za povezivanje sa solarnim panelima instaliranim na kući ili nekom drugom objektu korisnika.

PCPress.rs Image

Pored Srbije, kamion će u toku godine posetiti i druge zemlje centralne i severne Evrope – Poljsku, Norvešku, Švedsku, Finsku, Bugarsku, Grčku, Tursku, Rumuniju, Austriju, Češku, Slovačku i Mađarsku.

Pročitajte i:  Huawei Pura 70 serija: Više od lepote

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, istakla je da je proces energetske tranzicije neophodan kako za sadašnjost, tako i za budućnost, uprkos krizi na globalnom nivou.

„Saradnja sa kompanijama koje donose nova rešenja je ključ za razvoj i energetike i privrede. Važno je da zajedno radimo na tome da se te tehnologije koriste u Srbiji kako bismo prevazišli period usporenog razvoja, posebno kada je reč o pametnim mrežama i solarnim panelima. Put ka „zelenoj“ energetici i ekonomiji jedini je koji će osigurati energetsku i nacionalnu bezbednost“, izjavila je Mihajlovićeva.

PCPress.rs Image

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Nj. E. Čen Bo, govorila je o značaju IKT industrije u digitalnoj energetskoj tranziciji, kako u Kini, tako i u Srbiji.

„Uverena sam da postoji mnogo prostora za saradnju između naše dve zemlje, Kine i Srbije, u oblastima kao što su pametni fotonaponski sistemi i rešenja „zelene“ energije. Današnji događaj je idealna prilika da se upoznamo sa najnovijim tehnologijama kompanije Huawei, posebno u oblasti digitalne energije, a verujem i prilika da Srbija još bolje razume najnoviju kinesku tehnologiju i otvori nove mogućnosti za dalju saradnju“, rekla je Nj.E. Čen Bo.

Pročitajte i:  HarmonyOS NEXT neće podržavati Android aplikacije

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dr Mihailo Jovanović, izjavio je da će Srbija smanjiti emisiju ugljenika i učiniti mreže energetski efikasnijim upravo upotrebom inovativnih tehnoloških proizvoda.

„Jedna od pet svetskih kompanija sa kojima Vlada Srbije ima sporazum je upravo Huawei koji kontinuirano prati i uvodi nove tehnologije. Pored toga, vođen je strategijom smanjenja emisije ugljenika, povećanja upotrebe obnovljive energije, promovisanja cirkularne ekonomije i očuvanja prirode uz pomoć tehnologije. Udruženim snagama, uz pomoć inovativnih proizvoda i rešenja, smanjićemo emisiju štetnih gasova i učiniti mreže energetski efikasnijim. Već ove godine očekujemo da izvoz IKT sektora prevaziđe 2,5 milijardi evra, a koliki je to uspeh pokazuje podatak da je pre šest godina taj iznos bio šest miliona evra“, izjavio je Jovanović.

PCPress.rs Image

Direktor kompanije Huawei u Srbiji, Čen Čen, istakao je da je Huawei posvećen izgradnji „pametnog“ sveta sa niskom emisijom ugljenika.

„Jedan od naših primarnih fokusa je razvoj tehnoloških inovacija namenjenih rešavanju izazova sa kojima se susreće društvo na globalnom nivou. Zahvaljujući našim rešenjima, uspeli smo da nadoknadimo 290 miliona tona emisije ugljen-dioksida u celom svetu, što je jednako sadnji 390 miliona stabala. Ponosni smo na činjenicu da će naša rešenja doprineti i ostvarivanju vizije Ministarstva rudarstva i energetike za izgradnju „Zelene Srbije“, sa ciljem da do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora. Naša rešenja uklapaju se u ovaj cilj, jer omogućavaju različitim sektorima industrije da unaprede svoje snabdevanje električnom energijom ne samo na ekonomičniji već i na ekološki prihvatljiviji način. Nastavićemo da ulažemo u osnovne digitalne energetske tehnologije, razvoj „čiste“ energije i omogućavanje njene digitalizacije“, istakao je Čen Čen.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3 u prodaji u Srbiji

PCPress.rs Image

Na događaju je predstavljen i jedinstveni demonstracioni Huawei kamion, sa najnovijim proizvodima ove kompanije, a neki od njih su Campus Networks, Data Centers, kao i Huawei Clouds koji pruža stabilne i pouzdane cloud usluge. Reč je o najnovijim instalacijama koje olakšavaju procese u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, e-Uprava, finansije, električna energija, transport, proizvodnja, ISP, data centri, cloud rešenja, i druge.

Kompanija Huawei svoj rad je započela proizvodnjom komunikacionih proizvoda. Kako bi ispunila zahteve korisnika, vremenom se razvila u kompaniju posvećenu integrisanim energetskim rešenjima, uštedi energije i smanjenju emisije štetnih gasova. Pre 11 godina uspostavila je liniju proizvoda Digital Power Product Line za mrežnu energiju, namenjenu rešenjima u oblasti fotonapona, objekata baze podataka i postrojenja za napajanje.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,