BIZIT 2022

Huawei premijum model

Huawei P8 oduševljava svojim elegantnim dizajnom, izvrsnom tehničkom opremom i kamerom koja je ravnopravna s iPhone-om 6 i Galaxy-jem S6.

Huawei-P8

 

Huawei P8 već samim kućištem skreće pažnju: u potpunosti je izrađeno od aluminijuma i sa svojih 6,4 milimetra debljine tanje je i od iPhone-a 6 i od Galaxy-ja S6. A za razliku od konkurentskih modela, ovde sočivo kamere ne štrči iz kućišta, već je ravno integrisano na poleđini.

Dizajn se, nasuprot prethodnom modelu, razvio u dobrom pravcu. Poleđina više nije staklena, već aluminijumska, baš kao i ram koji je na ivicama blago zaobljen. Zato ovaj smartfon, uprkos tome što je tanak, odlično leži u ruci. Pored toga, značajan je i kompaktan dizajn: budući da je 5,2‑inčni ekran veoma uzak, dimenzije modela P8 iznose samo 145 x 72 milimetra. Izrada je besprekorna: slotovi za microSD i nanoSIM kartice izuzetno su precizno smešteni u ram, a tačke pritiska tastera savršeno su usklađene. Teško da je uopšte moguće to bolje uraditi.

Svetao ekran, brz procesor

Rezolucija 5,2‑inčnog IPS ekrana iznosi 1920 x 1080 tačaka. To je, doduše, manja rezolucija nego što je ima ekran Galaxy-ja S6 sa superoštrom rezolucijom Quad HD  ekrana(2560 x 1440 tačaka), ali ipak je za svaki smartfonski program savršeno dovoljna. Prilikom prvog testiranja ekran modela P8 ostavio je odličan utisak na nas. Svetao je, a i kvalitet prikaza je vrhunski. Kao što je to svojstveno Huaweiovim smartfonima, moguće je manuelno podešavanje raznih parametara prikaza, na primer intenziteta boje.

Pročitajte i:  Pouzdani i pristupačni telefoni – Huawei nova Y70 i Huawei nova Y90

Ispod ekrana nalazi se Huawei-ov procesor. HiSilicon 930 je 64‑bitni procesor izrađen u modernom ARM‑ovom  big.little dizajnu: osam jezgara raspoređeno je u dva klastera koja rade različitim snagama, pri čemu je maksimalna brzina 2 GHz. Uz to je ugrađeno i 3 GB radne memorije pa ne moramo da se brinemo da li je uređaj dovoljno brz i snažan.

Moćna kamera

Veći deo tehnologije kamere razvio je sam Huawei. Najvažniji je senzor koji ne snima samo tri već četiri boje (RGBW) – a šef Huawei-a Richard Yu tvrdi da je to svetska novost. Prilikom prezentacije odvojio je mnogo vremena za funkcije kamere i do neba nahvalio kvalitet snimaka od 13 megapiksela.

Naši prvi testovi pokazuju da hvaljenje nije bilo preterano, naprotiv: senzor reaguje osetljivo na spoljašnje osvetljenje, autofokus je izuzetno brz, a okidač reaguje skoro u istom trenutku. Kada smo uporedili fotografije sa slikama napravljenim iPhone-om 6 Plus, ustanovili smo da kamera modela P8 pravi bolje snimke. Ako se izuzme Galaxy S6, u ovom trenutku nijedan smartfon ne pravi ovako dobre fotografije.

Pročitajte i:  Uprkos brojnim izazovima na tržištu Huawei zadržao stabilan rast

Huawei-tabelaOdličan alternativni izbor

Model P8 u prodaji je od maja, a verzija od 16 GB moći će da se kupi za 499 evra. Premijum model sa 64 GB memorije i pozlaćenim kućištem koštaće 599 evra. To znači da je Huawei povoljniji od vrhunskih smartfona kao što su iPhone 6, Galaxy S6 i HTC One M9, a nudi sličan kvalitet tehnike i opreme. Laboratorijski test sledi u sledećem izdanju connecta.

(Objavljeno u časopisu connect 52)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,