PC Press Studio

TopChess: Šah online

Ovih dana lansiran je novi online šahovski portal na lokaciji www.topchess.com. To je mesto na kome šahovski velemajstori i ostali nosioci FIDE titula igraju sa šahistima‑amaterima. Takođe, tu se igranjem šaha mogu ostvariti i prihodi i možete naplatiti svoje šahovsko znanje, ako verujete u sebe i svoje umeće.

TopChess

Mogućnost da igrate protiv nosioca FIDE titule, dakle velemajstora, internacionalnog majstora ili FIDE majstora, zvuči veoma privlačno, baš kao i mogućnost da učestvujete na turnirima gde zajedno igraju profesionalci i amateri; na turnirima možete čak i da zaradite novac. Tu je, najzad, i mogućnost da iz zabave igrate sa svojim prijateljima koji su daleko od vas.

Majstori i(li) prijatelji

Sajt topchess.com nudi više segmenata: šahovsku akademiju, šahovsku arenu i zabavni režim. Chess Academy namenjen je onima koji žele da igraju s najboljim svetskim velemajstorima i tako steknu nova znanja, proučavajući taktike i strategije koje ti velemajstori koriste u igri. Chess Arena je odeljak namenjen za igranje turnira na kojima pobednici mogu da osvoje vredne novčane nagrade. Treći deo sistema, Chess Fun, koristiće oni koji žele on‑line da igraju s prijateljima.

Ekipa šahovskih profesionalaca i softverskih inženjera razvila je potpuno nov način, sasvim drugačiji od ostalih šahovskih sajtova na Internetu. U razvoju ovog portala posebna pažnja posvećena je fer‑pleju. Naime, svi članovi sajta koji igraju u šahovskoj areni, bilo amateri ili profesionalci, verifikovani su i njihov identitet je poznat. Džentlmenskim pravilima, koja su definisana na sajtu, određuje se način ponašanja u toj virtuelnoj zajednici. Dodatno, razvijeni su i primenjeni posebni mehanizmi za zaštitu od varanja korišćenjem računara i drugih uređaja i programa koji bi zamenili igrače, kao i drugih nekorektnih i nepoštenih načina. Pitanju poverenja posvećena je posebna i velika pažnja.

Vla­di­mir Kram­nik,  prvak sve­ta 2000‑2007  i pro­mo­ter saj­ta Top­Chess
Vla­di­mir Kram­nik,
prvak sve­ta 2000‑2007
i pro­mo­ter saj­ta Top­Chess

Promoter TopChess‑a je bivši svetski šampion i nekadašnji učesnik superturnira „Investbanka“ u Beogradu, velemajstor Vladimir Kramnik, svetski šahovski šampion od 2000. do 2007. godine. Ako želite da odigrate partiju s njim, možete ga izazvati. Takođe, na ovom sajtu šah igraju i brojni naši velemajstori, uključujući i mlade šahovske velemajstore Borkija Predojevića i Anđeliju Stojanović, koji su i članovi TopChess ekipe.

Svako ko ume da igra šah može da se prijavi i besplatno okuša svoje znanje u ovoj drevnoj igri, a nakon probnog perioda, plaća se godišnja članarina u iznosu od 16 evra. Veliki napori uloženi su u bezbednost sajta, u smislu rada s platnim karticama. Izabran je Secure Trading kao procesor plaćanja kreditnim karticama, jer on, između ostalog, poseduje PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) sertifikat, koji je svojevrsna garancija za bezbednost rukovanja platnim karticama.

Specifičnost TopChess‑a je u tome što su nagrade u realnom, a ne virtuelnom obliku, što bi trebalo da vas dodatno motiviše da se priključite. Osim toga, osvojena sredstva mogu se automatski podići putem kreditnih kartica. Uočene nedostatke kod postojećih online mesta za igranje šaha tvorci ovog sajtu su eliminisali i razvili jedinstven sajt za online igranje šaha.

Tehnologija

Be­zbe­dne fi­nan­sij­ske tran­sak­ci­je u­gra­đe­ne su u o­sno­vu sajta
Be­zbe­dne fi­nan­sij­ske tran­sak­ci­je u­gra­đe­ne su u o­sno­vu sajta

Tim koji je radio na razvoju TopChess platforme pred sobom je imao niz složenih zadataka, koji su uključivali i razvoj robusnog Chess engine‑a, kompletnog payment management sistema i razvoj sistema koji omogućava igranje turnira po FIDE standardima.

Razvoj je baziran na primeni skalabilnih Enterprise Java tehnologija. Amazon EC2 cloud servis odabran je kao pouzdana i skalabilna platforma na kojoj se hostuje GlassFish Java aplikacioni server sa TopChess aplikacijom. Za upravljane database sistemom izbor je pao na Amazon RDS platformu sa pouzdanim mySQL serverom.

Amazon ELB upravlja load balancing‑om. Korisnički interfejs razvijan je upotrebom sledećih tehnologija: HTML5, GWT (Google Web Toolkit), GWTP (platform), Java script, Sencha GXT, Web sockets i CSS3. Razvojni tim konstantno i intenzivno radi na unapređenju svih segmenta aplikacije.

Turniri

U trenutnoj fazi razvoja, TopChess nudi tri vrste turnira:

  • 7 Lucky Weeks turniri, dnevni turniri koji su startovali 21. februara i trajali do 11. aprila. Plan je da se deo ovih turnira zadrži i nakon ovog perioda.
  • Chess Arena Daily turniri igraju se u odeljku Chess Arena. Oni imaju kvalifikacioni karakter i u njima mogu da učestvuju samo premijum članovi (igrači sa FIDE titulama s verifikovanim karticama) i amateri koji su verifikovali svoje kartice, odnosno uplatili članarinu nakon isteka probnog perioda.
  • Chess Arena Weekly turniri igraju se svakih sedam dana i imaju ograničen broj prijavljenih igrača različitog statusa (50 profesionalaca i 50 amatera). Pravo učešća na ovim turnirima stiče se na osnovu osvojenih bodova na Chess Arena Daily turnirima. Nagradni fond Weekly turnira iznosi 800 evra (60% nagradnog fonda namenjeno je profesionalcima, a 40% amaterima). Učešće na ovim turnirima košta jedan evro po igraču.

Šahovska akademija

I­gra­či, tur­ni­ri i na­grade
I­gra­či, tur­ni­ri i na­grade
Par­ti­ja u to­ku...
Par­ti­ja u to­ku…

U odeljku Chess Academy amaterima je omogućeno da izaberu profesionalca (nosioca FIDE titule) i da ga izazovu na meč uz određenu novčanu nadoknadu. Profesionalci na taj način mogu da zarade novac, a amateri priliku da uživaju u nadmetanju sa znatno jačim igračima, sticanju iskustva i unapređivanju svog šahovskog znanja.

Sajt trenutno ima 2.500 članova i beleži konstantan rast. Takođe, na ovom sajtu šah igra više od 200 šahovskih profesionalaca. Kako se broj ljubitelja šaha u svetu  meri desetinama miliona, a broj aktivnih igrača stotinama hiljada, po podacima Svetske šahovske federacije (FIDE), verujemo da ovaj sajt ima potencijal da preraste u jedno od dominantnih online mesta za igranje šaha. Prednosti koje sa sobom nosi igranje profesionalnih igrača s proverenim identitetom, sigurno će privući i šahovske amatere.

Ono što je doskora bilo gotovo nemoguće za jednog šahovskog zaljubljenika koji nema nikakvu zvaničnu šahovsku titulu postaje stvarnost sa ovim sajtom. Možda će ovaj sajt pomoći mnogim neotkrivenim talentima da se iskažu i nađu svoj put do titula. Globalni pristup igri daje nove mogućnosti…

Anđelija Stojanović

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,