Huawei u Q2 2018 prestigao Apple po broju prodatih telefona

Huawei je u drugom kvartalu ove godine pretekao Apple po broju prodatih telefona. Prema podacima koje su objavili IDC, Canalys i Strategy Analytics, proizvedeno je i isporučeno više od 54 miliona Huawei telefona, dok je za isti period Apple iPhone ostvario rezultat od 41.3 miliona prodatih primeraka. Na prvom mestu je i dalje Samsung koji je prodao 73 miliona telefona. 

Gledajući tržišni udeo, Samsung vodi sa 20.9%, sledi Huawei sa 15.8% (što je i rekord ove kompanije), dok na Apple telefone otpada 12.1% tržišta. Huawei je postigao respektabilan rezultat i iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Za ovogodišnji skok u prodaji od čak 41%, prema IDC-u zaslužan je Honor brend, za koji Canalys tvrdi da je obezbedio dve trećine od 16 miliona prodatih telefona, koliko je povećanje u prodaji u drugom kvartalu. Od toga, skoro 4 miliona Honor telefona prodato je van Kine.

Kada govorimo o premijum kategoriji, Huawei je prošao veoma dobro sa svojim P20 i P20 Pro modelima. U Kini, Huawei je vodeći brend po prodaji (sa 27% tržišta). Moramo da kažemo da je uspeh Huawei-a tim veći, pošto američko tržište zbog blokade kineskih proizvoda gotovo da nije ni doprinelo pomenutim brojkama.

Pročitajte i:  Šta je Apple AirTag?

Ipak, za pravu potvrdu ovih rezultata moraćemo da sačekamo kraj trećeg kvartala. Samsung je objavio da prodaja Galaxy S9 telefona ne ide baš onoliko dobro koliko bi želeli, ali uskoro stiže Galaxy Note 9, čija se premijera očekuje 9. avgusta. Takođe, u septembru bi se na tržištu mogla pojaviti tri nova iPhone modela, pa će tada tržišna utakmica tri najveća proizvođača telefona sigurno biti mnogo interesantnija nego što je danas.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,