Virtuelna realnost u procesu lečenja bolesti zavisnosti

Rehabilitacioni centri u Kini često koriste tehnologiju tokom procesa lečenja bolesti zavisnosti, a načini na koje je koriste su često neobični, te podsećaju na scenarije iz naučno-fantastičnih filmova. Jedan od takvih centara, koji se nalazi u Šangaju, testira kombinaciju VR uređaja, sistema za praćenje pokreta oka, te senzora koji se postavljaju na kožu korisnika, kako bi utvrdio probleme, te poboljšao efikasnost lečenja.

Sistem funkcioniše tako što korisnik posmatra fotografije i video sadržaje koji prikazuju posledice korišćenja droga, pa sistem za praćenje pokreta oka utvrđuje na koji način korisnik reaguje, počev od toga da li uopšte obraća pažnju na sadržaj. Tako korisnici ne mogu da skrenu pogled, a da ispitivač to ne sazna, pa takav proces pomalo podseća na distopijske scene iz filmova poput Paklene pomorandže. Senzori koji se postavljaju na kožu mere elektrodermalnu aktivnost, te brzinu pulsa kako bi pružili bolji uvid u reakcije korisnika, budući da oni koji možda i mogu da kontrolišu pokrete oka ne mogu da utiču na znojenje, te puls.

Pročitajte i:  Meta razvija rukavicu za osećaj dodira u VR

U teoriji ovo bi moglo da vodi do bržeg izlečenja, te smanjenog broja korisnika koji lekarima daju lažne informacije kako bi što pre izašli iz rehabilitacionog centra, ali još uvek nema konkretnih rezultata koji bi mogli da potvrde da ovakav sistem funkcioniše.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,