Ikotek

Huawei: Zabrane će Evropljane koštati desetine milijardi evra

Kompanija Huawei izdala je zvaničan komentar na nedavno objavljen poziv Evropske komisije da se razmotri upotreba nebezbedne tehnologije u okviru 5G mreža koje se koriste na teritoriji EU. U nastavku prenosimo saopštenje u celosti.

PCPress.rs Image

Povodom nedavnog poziva Evropske komisije upućen članicama EU da uvedu zabranu korišćenja proizvoda dobavljača i kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik u 5G mrežama širom Starog kontinenta, kompanija Huawei je izdala i zvaničan komentar.

Huawei razume brigu Evropske komisije da zaštiti sajber bezbednost EU. Međutim, Huawei se oštro protivi i ne slaže sa komentarima predstavnika Evropske komisije. Ovo je očigledno politički potez, koji nije zasnovan na proverenoj, transparentnoj, objektivnoj i tehničkoj proceni 5G mreža. Primena kriterijuma zemlje porekla za definisanje dobavljača visokog rizika ne doprinosi poboljšanju sajber bezbednosti. Nije bilo navodnih krivičnih dela niti bilo kakvih dokaza protiv kompanije Huawei. Štaviše, nikada u istoriji njenog poslovanja nije bilo ozbiljnog incidenta u oblasti sajber bezbednosti.

Ograničenja ili isključenja zasnovana na diskriminatornim presudama predstavljaće ozbiljne ekonomske i socijalne rizike. To bi omelo inovacije i narušilo tržište EU. Oxford Economics izveštaj navodi da bi izuzimanje kompanije Huawei moglo da poveća troškove ulaganja u 5G za desetine milijardi evra, a to će morati da plate evropski potrošači.

Evropska komisija nema nadležnost da javno izdvoji pojedinačni subjekt kao HRV (high risk vendor, dobavljač viskog rizika) bez pravnog osnova. Od najveće je važnosti naglasiti da se diskriminatorna procena – HRV – ne primenjuje ni na jednog prodavca bez opravdane procedure i odgovarajućeg saslušanja. Kao kompanija koja posluje u EU, Huawei ima proceduralna i suštinska prava i trebalo bi da bude zaštićena zakonima EU i država članica, kao i njihovim međunarodnim obavezama.

Sajber bezbednost je najveći prioritet kompanije Huawei!

Huawei podržava nediskriminatornu politiku sajber bezbednosti unutar EU. Ostajemo posvećeni isporuci globalno sertifikovanih i pouzdanih proizvoda i usluga, povezujući stotine miliona Evropljana“.

Pročitajte i:  Američka ograničenja pružaju Huawei-ju šansu da popuni prazninu u Kini

Zvaničnici Evropske unije još uvek nisu odgovorili na ovaj komentar kompanije Huawei.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,