Huawei predstavio HarmonyOS

Od trenutka kada su američke kompanije u maju prestale da sarađuju sa Huawei-jem, počele su da kolaju priče da ova kompanija već odavno radi na razvoju sopstvenog operativnog sistema. Prvo smo čuli da će se zvati Hongmeng, da je dizajniran za različite pametne uređaje, kao i da će pokretati buduće Huawei telefone, kao alternativa Androidu.

PCPress.rs Image

Pokazalo se da je većina tih glasina bila tačna. Kompanija je na svojoj Huawei Developer konferenciji (HDC 2019) zvanično predstavila svoj novi operativni sistem – HarmonyOS. Prema rečima Ričarda Yu-a, CEO-a Huawei Consumre Business Group-e, HarmonyOS je spreman za pametne telefone, ali neće biti implementiran na njima još neko vreme. Ali u trenutku kada kompanija ne bude više u mogućnosti da koristi Google-ov Android OS, HarmonyOS će biti implementiran na telefone.

Prema njegovim rečima, za tranziciju na HarmonyOS biće potrebno samo nekoliko dana. Ovaj OS će podržavati aplikacije pisane za Android, Linux i u HTML5. HarmonyOS će, po ugledu na Google, biti open source. To znači da će developeri moću da preuzmu HarmonyOS i da ga modifikuju prema svom hardveru, što je recept koji je doveo do uspeha Android-a.

Pročitajte i:  Huawei Pura 70 Pro: Radost za puriste

Prvi uređaji na kojima će se pojaviti HarmonyOS biće pametni televizori (krajem ove godine), a u narednim godinama planirano je njegovo širenje na uređaje u kolima, nosive pametne uređaje…

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,