Humanoidni robot može upravljati avionom samo čitanjem priručnika

Koristeći obradu prirodnog jezika i veštačku inteligenciju, PIBOT može da obavlja poletanje, sletanje, krstarenje i taksi zadatke bez ikakvih modifikacija na samom avionu.

PCPress.rs Image

Robot poseduje toliko memorije da može da nauči i zadrži znanje o svim Jeppesen navigacionim kartama

Inženjeri na Korejskom naprednom institutu za nauku i tehnologiju (KAIST) objavili su ovog meseca da su uspešno napravili humanoidnog robota za avijaciju. Nazvan PIBOT, robot sedi u kokpitu kao ljudski pilot i koristi svoje „ruke“ da fizički pomera neophodne instrumente za let. Skup eksternih kamera omogućava PIBOT-u da drži na oku svoju okolinu, dok spretnost visoke preciznosti sprečava turbulencije i druge oblike vibracija da otrgnu kontrolu.

PIBOT uči da leti čitajući letačke priručnike napisane na prirodnom jeziku. Dok KAIST tek treba da podeli detalje o PIBOT-ovim mogućnostima obrade prirodnog jezika, kaže se da robot od 152 cm i 65 kg poseduje toliko memorije da može da nauči i zadrži znanje o svim Jeppesen navigacionim kartama širom sveta – što je podvig koji nema nijedan pilot.. PIBOT takođe koristi ChatGPT da konsultuje Quick Reference Handbook (QRF) i reaguje na scenarije za hitne slučajeve, navodno brže od vašeg tipičnog ljudskog pilota.

Pročitajte i:  Tečni kristali za robote koji menjaju oblik 

Moderni avioni već imaju softver za autopilot koji se brine za određene letove. Ali ovo nije jedno rešenje za sve; softver mora biti prilagođen pojedinačnim modelima aviona. Nasuprot tome, PIBOT može naučiti kako da leti praktično bilo kojim avionom bez modifikacije aviona. Takođe može da preuzme fizičku kontrolu tamo gde deo softvera ne može.

Do sada se PIBOT pokazao sposobnim da pokrene KLA-100 (korejski laki avion), da taksira, poleti, krstari, kruži i sleti. Ovi zadaci su sprovedeni u hiper-realističkom simulatoru kontrole leta, koji fizički i virtuelno oponaša pravi OVK-100. Projekat PIBOT neće biti završen do 2026. godine, tako da postoji šansa da bi robot mogao da uzleti među oblacima u narednih nekoliko godina. U tom trenutku, inženjeri se nadaju da će komercijalizovati PIBOT za vojnu i civilnu upotrebu. Šef istraživanja profesor Dejvid Hjunčul Šim rekao je da njegov tim očekuje da se PIBOT „primeni u razna druga vozila kao što su automobili i vojni kamioni…. Oni će posebno biti od pomoći u situacijama kada su vojni resursi ozbiljno iscrpljeni“.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: Extremetech

Facebook komentari: