Kazne za Apple, Google i Amazon

Italijanski organ za zaštitu konkurencije kaznio je sa po 10 miliona evra kompanije Apple i Google zbog toga što nisu dobili saglasnost korisnika pre upotrebe podataka u komercijalne svrhe, prema objavama AGCM-a. Kompanije su optužene da nisu tačno obavestili korisnike kada će njihovi podaci biti korišćeni, sprečavajući tako klijente da im daju svoju saglasnost.

PCPress.rs Image

Google je rekao da se ne slaže sa presudom i da planira da uloži žalbu. „Dajemo ljudima jednostavne kontrole za upravljanje njihovim informacijama i ograničavamo upotrebu ličnih podataka, i naporno radimo da bismo u potpunosti bili u skladu sa pravilima o zaštiti potrošača“, rekao je portparol iz kompanije. Dok Apple nije odmah odgovorio na ovu kaznu.

Google planira da uloži žalbu na tužbu

Ovo je drugi put da je Apple kažnjen od strane italijanskih regulatornih organa ove nedelje. Kazna ovaj put dolazi nakon toga što su Apple i Amazon kažnjeni sa ukupno preko 200 miliona evra (oko 225 miliona dolara) zbog ograničavanja, odnosno dozvole kome je omogućena prodaja Apple i Beats proizvoda u Amazon-ovoj prodavnici u Italiji.

Pročitajte i:  Google: Phishing i malver detekcija stiže na Android

Sporazum između dve kompanije iz 2018.godine značio je da samo određenim preprodavcima je dozvoljeno da prodaju proizvode na Amazon.it, rekli su regulatorni organi. Dodajući da su time prekršena pravila konkurencije EU. Pored novčane kazne, obe kompanije će morati da ukinu ograničenja.

Prema pisanjima Reuters-a i Apple i Amazon planiraju da se žale na kazne. Apple je rekao da su ovakvi sporazumi na snazi kako bi se garantovalo da kupci kupuju originalne proizvode. Amazon je kaznu nazvao „nesrazmernom i neopravdanom“ i dodao da njegov ugovor sa Apple-om koristi italijanskim kupcima koji „mogu da pronađu najnovije Apple i Beats proizvode u njihovim prodavnicama i da imaju korist od kataloga koji se više nego udvostručio, sa boljim ponudama i bržim isporukama.”

Malo je verovatno da će kazna od 10 miliona evra biti registrovana u bilansu Apple-a ili Googl-a. Apple je nedavno prijavio da je u prošlom kvartalu ostvario prihod od 83,4 milijarde dolara, dok je Google zaradio 65,1 milijarde dolara.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,