IBM otpušta sve svoje radnike u Rusiji

Kompanija je obustavila rad još u martu, ali je i dalje nastavila da plaća zaposlene.

PCPress.rs Image

Prekid poslovanja

IBM započinje „uredno“ zatvaranje svojih usluga u Rusiji, navodi se u dopisu izvršnog direktora Arvind-a Krishna-e. Kompanija je zatvorila svoje poslovanje u Rusiji još u martu i tako se pridružila talasu drugih zapadnih kompanija koje su odlučile ili da zaustave prodaju ili da se potpuno povuku iz Rusije.

Uprkos tome što više ne posluje u Rusiji, IBM je nastavio da plaća svoje zaposlene u Rusiji. Međutim, američke sankcije ruskim bankama otežale su kompaniji plaćanja u Rusiji.

Takođe, to znači da će IBM prekinuti zapošljavanje radnika u Rusiji. „Ovaj proces kreće odmah i rezultiraće razdvajanjem naše lokalne radne snage. Naše kolege u Rusiji ne svojom krivicom, trpe stres i neizvesnosti već mesecima. Shvatamo da su ove vesti teške i želim da ih uverim da će IBM nastaviti da stoji uz njih i preduzeti sve razumne korake da pruži podršku i učini njihovu tranziciju što je moguće urednijom“, napisao je Krishna.

Kompanija je rekla investitorima da će prekid poslovanja sa Rusijom imati vrlo mali uticaj na kompaniju. „Rusija čini mali deo IBM-a“, rekao je finansijski direktor kompanije Jim Kavanaugh. Rusija je činila otprilike 0,5 odsto ukupnog prihoda IBM-a prošle godine, odnosno 300 miliona dolara od ukupnog prihoda od 57,4 milijarde dolara.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

IBM ima veliki broj klijenata visokog profila u Rusiji, uključujući federalne banke, energetske kompanije i Ruske železnice. Kompanija je čak održala događaj pod nazivom Think Summit u Moskvi 2019. godine, gde je istakla svoje brojne ruske klijente. Međutim, od marta kompanija je prestala sa pružanjem usluga i svim svojim aktivnostima prema ruskim kompanijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,