IBM predstavio 127-kubitni kvantni procesor

IBM- ov 127-kubitni kvantni processor “Eagle” predstavljen je i do 2025. godine prevazići će klasično računarstvo u oblasti razvoja i istraživanja. Ovo je prvi procesor kompanije IBM koji ima iznad 100 kubita. Podsećanja radi, 1 kubit (Qubit) može imati vrednost od 2 bita, a 2 kubita- od 4 bita. N kubita mogu da imaju vrednost od 2n.

PCPress.rs Image

Karakteristike procesora

Procesor koristi 3D arhitekturu pakovanja koja može da izdrži 1000+ qubit Condor procesor. Zasnovan je na teškom heksagonalnom rasporedu kubita, gde se kubit povezuje sa druge dve ili tri jedinice. Ovakav raspored povećava efikasnost jer smanjuje mogućnost grešaka između susednih jedinica.

Kvantni računar ovog kalibra dizajniran je tako da reši realne probleme sa kojima se bori klasično računarstvo, kao što je odvajanje emisije ugljen-dioksida ili pravljenje efikasnih automobilskih baterija. Jedna od primena biće i u kriptografiji, gde se kvantni računari mogu koristiti za efikasno razbijanje kriptografskih enkripcija, za relativno kratko vreme.

IBM kaže da njegov novi Eagle procesor može da podnese 127 kubita, što je mera kvantne računarske snage. U vrhu od 100 kubita, IBM kaže da je dostigao prekretnicu koja omogućava kvantu da nadmaši snagu tradicionalnog računara. Nemoguće ga je simulirati na nečem drugom, što implicira da je moćnije od bilo čega drugog, rekao je IBM. Kako to funkcioniše: Dok tradicionalno računarstvo koristi jedinice i nule i može isprobati mnoge mogućnosti u brzom nizu, kvantno računarstvo daje pravi odgovor, što ga čini veoma pogodnim za rešavanje složenih problema. U IBM-u veruju da kvantno računarstvo može zauzeti važno mesto u računarskom svetu u roku od nekoliko godina, dok drugi veruju da bi mogla potrajati decenija da se uspostavi značajna uloga.

Pročitajte i:  Kvantno računarstvo je nadmašeno novom vrstom klasičnog računarstva

IBM je, pored ovoga, predstavio i Quantum System Two, koji je dizajniran za rad sa procesorima sa više od 1000 kubita.

Izvor: Digit

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,