BIZIT plus

IceBot: Roboti koji se samostalno popravljaju

IceBot je ručno pravljeni „ledeni robot“ koji je konstruisan u GRASP laboratoriji Univerziteta u Pensilvaniji. Namenjen je za istraživanja na Antarktiku, ali se kreatori nadaju da bi jednog dana mogao da stigne i u svemir.

PCPress.rs Image

Ideja je bila da se dobije robot koji može samostalno da se popravlja, te nadograđuje uz pomoć materijala iz okruženja. Tako bi na nekoj hladnoj planeti mogao da koristi led koji bude pronalazio na površini, da bi od njega pravio delove uz pomoć bušilica i emitovanja toplote. Robot napravljen od leda bi mogao da postane potpuno samostalan, a trenutno se radi samo o dokazu da je prvobitno zamišljeni plan izvodljiv, pa robot služi kao verifikacija ideje koja je prethodno postojala samo u teoriji (proof of concept).

Robot teži nešto više od šest kilograma, a očekuje se da bude važan element za istraživanja ledenih predela na Zemlji, te drugih planeta, budući da leda ima u čitavom solarnom sistemu. Na niskim temperaturama ova mašina može dugo da potraje, a kreatori ističu da je koncept otvorio neke nove ideje o tome kakav bi robot mogao da bude od koristi kada su u pitanju istraživanja svemira.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Izvor: Mashable

Facebook komentari: