Data centri 2024

Igrajte retro video igre na Linuxu sa ovim projektom otvorenog koda

ScummVM je jedan od najjednostavnijih načina igranja starih video igara na savremenom hardveru.

PCPress.rs Image

Igranje avanturističkih igara uvek je bilo veliki deo iskustva sa računarima

Od najranijih avanturističkih igara zasnovanih na tekstu, do umetnosti 2D piksela, video zapisa u celom pokretu i 3D igara, žanr avanturističke igre pružio je puno lepih uspomena. Ponekad poželimo da ponovo pogledamo te stare igre, ali mnoge su izdate pre nego što je Linux uopšte postojao.Za reprodukciju tih igara, dobro rešenje je ScummVM, projekat otvorenog koda. SummVM je program dizajniran za igranje starih avanturističkih igara na modernom hardveru. Prvobitno dizajniran za pokretanje igara razvijenih pomoću LucasArt-ovog Script Creation Utility for Maniac Mansion (SCUMM), ScummVM sada podržava mnogo različitih igara. Može da igra gotovo sve klasične avanture Sierra On-Line i LucasArts, kao i širok izbor avanturističkih igara drugih izdavača.

ScummVM je dostupan za više platformi, uključujući Windows, macOS, Linux, Android, iOS i nekoliko igračkih konzola. Postoji mnogo načina za igranje starih igara na savremenom hardveru, ali oni su obično složeniji od korišćenja ScummVM-a. DOSBox se može koristiti za igranje DOS igara, ali zahteva podešavanje kako bi se postavila ispravna podešavanja tako da igra radi pravom brzinom. Windows igre se mogu igrati pomoću WINE-a, ali to zahteva da i igra i instalacioni program igre budu kompatibilni sa njim. Čak i ako igra radi pod WINE-om, neke igre i dalje ne rade dobro na modernom hardveru, jer je hardver prebrz. Jedan primer za to je zagonetka u King’s Quest VII koja uključuje odnošenje zapaljene petarde. Na savremenom hardveru, petarda eksplodira prebrzo, što onemogućava dolazak na pravo mesto, a da lik više puta ne umre.

Pročitajte i:  Nov način pretrage na YouTube Music 

ScummVM uklanja mnoge probleme prisutne u drugim metodama igranja retro avantura. Ako podržava igru, konfigurisanje i igranje je jednostavno. U većini slučajeva kopiranje datoteka igre sa originalnih diskova igre u direktorijum i dodavanje tog direktorijuma u ​​ScummVM je sve što je potrebno za igranje igre. Za igre koje su na više diskova, možda će biti potrebno preimenovati neke datoteke kako bi se izbegli sukobi u nazivima. Uputstva za potrebne datoteke podataka i uputstva za preimenovanje, nalaze se na ScummVM Wiki stranici za svaku podržanu igru. Jedna od dobrih stvari u ScummVM-u je to što svako novo izdanje dodaje podršku za više igara, pa sada možete igrati stotine avantura zasnovanih na tekstu. Razvojna grana ScummVM, koja bi uskoro trebala postati verzija 2.3.0, integriše podršku ResidualVM za 3D avanturističke igre, tako da se sada ScummVM može koristiti za igranje Grim Fandanga, Mist III: Exile i The Longest Journey.

Podružnica za razvoj takođe je nedavno dodala podršku za igre kreirane pomoću Adventure Game Studio-a, koji dodaje stotine igara na repertoar ScummVM-a. Dodavanje igara u ScummVM je poslednja stvar koju treba da uradite pre igranja. Ako u svojoj kolekciji nemate podržanih avanturističkih igara, sa stranice ScummVM Games možete preuzeti 11 divnih igara. Mnoge igre koje podržava ScummVM takođe možete kupiti na GOG.com. Većina igara mora biti u svom direktorijumu (izuzetak su samo igre koje se sastoje od jedne datoteke podataka), pa je najbolje započeti stvaranjem direktorijuma za čuvanje ScummVM igara. Nakon kreiranja ovog direktorijuma, smestite datoteke podataka za svaku igru u svoje poddirektorijume.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Jednom kada se datoteke kopiraju tamo gde ih želite, pokrenite ScummVM i dodajte igru u kolekciju klikom na Add game, odabirom odgovarajućeg direktorijuma u ​​dijaloškom okviru za odabir datoteka i klikom na Choose. Ako ScummVM pravilno detektuje igru, otvoriće opcije podešavanja. Ako želite, možete da izaberete napredne opcije konfiguracije ili možete samo kliknuti na OK da biste dodali igru sa podrazumevanim opcijama. Ako igra nije otkrivena, možete posetiti Supported Games stranice na Wiki ScummVM za detalje o posebnim uputstvima koja će možda biti potrebna za datoteke podataka određene igre.

Izvor: Opensource

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,