BIZIT 2022

Implanti u mozgu osetljivi na hakerske napade

Naučnici tvrde da ranjivosti koje mogu da se nađu u moždanim implantima koji se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti mogu da se zloupotrebe u okviru hakerskih napada, te omoguće kontrolu ponašanja onoga koji je žrtva napada.

PCPress.rs Image

Naime, u opisivanju scenarija koji podseća na neki naučno-fantastični film, sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky tvrde da bi cyber napadači mogli da eksploatišu sećanja žrtve napada, te se preporučuje da se primena problematične tehnologije obustavi, bar dok se ne pronađe rešenje za novootkrivene ranjivosti. Eksperti su i ranije upozoravali da bi implanti u budućnosti mogli da postanu oruđa u različitim napadima koji bi potencijalno bili pogubni za žrtve, a sada se došlo i do dokaza da ovakav način lečenja korisnike izlaže nizu cyber opasnosti.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da problematični implanti imaju i funkciju koja omogućava Bluetooth konekciju, koja dozvoljava da se stanje pacijenta prati preko pametnog telefona ili tableta. Tako su eksperti došli do zaključka da bi napadači mogli da iskoriste bežičnu komunikaciju, a kako bi presreli podatke koji se prenose, uključujući i lične podatke korisnika. Na kraju bi mogli i da potpuno preuzmu kontrolu nad uređajem, te da manipulišu ponašanjem i stanjem nosioca implanta.

Pročitajte i:  Hakerski napad na sajt ruskog Ministarstva

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,