SpaceX planira komercijalni let u svemir ove godine

SpaceX neće samo pokrenuti prvi potpuno civilni svemirski let. Prema izveštaju Washington Post-a, osnivač Shift4 i vođa Inspiration4, Jared Isaacman, predstavio je inicijativu programa Polaris koja će uključivati “do” tri SpaceX leta sa posadom.

PCPress.rs Image

Šetnja svemirom

Prvi, Polaris Dawn, planiran je za četvrti kvartal 2022. godine i trebalo bi da uključi prvu komercijalnu šetnju svemirom. Let će ujedno predstavljati prvi let Starship-a sa ljudima.

Tim Polaris Dawn će takođe ciljati na najvišu orbitu Zemlje, sprovesti zdravstvena istraživanja i testirati Starlink komunikaciju zasnovanu na laseru. Isaacman će se vratiti kao komandant misije, dok će direktor misije Inspiration4 i veteran vazduhoplovstva Scott Poteet biti pilot.

Dva vodeća operativna inženjera SpaceX-a će takođe biti na brodu, uključujući Anna-u Menon i Sarah Gillis. Menon-ina uloga je simbolična za pomak ka privatnim svemirskim letovima. Njen suprug Anil je izabran da postane NASA-in astronaut, ali ona će verovatno stići u svemir pre nego što to učini njen supružnik.

Program zavisi od SpaceX-a i partnera koji rešavaju brojne probleme. SpaceX razvija svemirska odela neophodna za šetnju svemirom. Takođe, Isaacman-ova grupa još nije odlučila koliko će članova posade izaći napolje. Starship takođe nosi veliku neizvesnost.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Iako je bilo dosta testiranja i dosta napretka, razvoj raketnog sistema sledeće generacije nije uvek išao po planu. Očekuje se da će program Polaris imati relativno labav raspored, a možda i nekoliko zastoja.

PCPress.rs Image

Suštinski ovo će predstavljati dalju normalizaciju privatnih svemirskih letova. Dok program Polaris nastavlja nedavnu „tradiciju“ civilnih letova koje predvode milijarderi, takođe obećava da će komercijalizovati aspekte koji su još uvek bili rezervisani za vladine astronaute, kao što su šetnje svemirom i testiranje novih svemirskih letelica.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,