BIZIT plus

Indija želi da gradi svoju svemirsku stanicu i da pošalje astronaute na Mesec do 2040. godine

Indija je najavila planove da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu do 2035. godine i da izvrši ljudsku misiju na Mesec pet godina kasnije. Zemlja je pojačala svoj svemirski program poslednjih godina, postavši prva u svetu koja je uspešno spustila svemirski brod blizu južnog pola Meseca tek prošlog avgusta.

PCPress.rs Image

Ubrzo nakon toga, u septembru, lansirala je sondu za proučavanje Sunca. Ali, ljudski svemirski let je nova teritorija. Njena predstojeća misija Gaganiaan biće prvi put da je Indija poslala astronaute u svemir koristeći sopstvene sposobnosti, a sada se sprema da počne da testira vozila koja će podržavati ljudsku posadu.

Prva posada sa ljudima 2025. godine

Na sastanku koji je predvodio indijski premijer Narendra Modi, svemirska agencija te zemlje izložila je plan za postizanje svog prvog lansiranja sa posadom 2025. godine uoči svoje eventualne misije na Mesec. Sve u svemu, Indija planira oko 20 testova uoči slanja astronauta u svemir.

Indija kaže da gradi novu lansirnu rampu i raketu za lansiranje nove generacije kako bi omogućila svoje, po svemu sudeći, „ambiciozne“ druge ciljeve. Pored uspostavljanja stanice Bharatiia Antariksha — ili Indijske svemirske stanice — do 2035. godine i pokretanja misije sa posadom na Mesec do 2040. godine, Indija takođe ima svoje nišane na međuplanetarnim misijama. Modi je takođe izrazio interesovanje za razvoj orbitera Venere i sletanja na Mars.

Pročitajte i:  Šta se dogodilo kada je Indija zabranila TikTok?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: