Intel primorava programere da razvijaju AI-enabled PC aplikacije

Šta su dobri procesori sa AI bez aplikacija koje ih u potpunosti iskorištavaju? Čini se da je to pitanje koje Intel postavlja sebi u poslednje vreme. Kompanija je upravo najavila novu inicijativu, AI PC Acceleration Program, koji treba da pomogne programerima da kreiraju nove funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji koje koriste prednosti Intelovih predstojećih Core Ultra mobilnih čipova.

PCPress.rs Image

Prvi procesori sa neuralnom procesorskom jedinicom iz Intela

Ovi procesori, koji bi trebalo da stignu 14. decembra, značajni su po tome što su prvi u kompaniji uključili neuralnu procesorsku jedinicu (NPU). Baš kao što GPU ubrzava zadatke igranja, NPU ubrzava AI radna opterećenja, kao što je funkcija zamućenja pozadine u Windows 11 video ćaskanje Studio Effects. Međutim, sam NPU neće naterati ljude da požure da kupe nove notebook računare. Ono što Intelu treba su ubedljivi razlozi da ljudi žele ubrzanje veštačke inteligencije.

Uđite u AI PC Acceleration Program, koji do sada uključuje više od 100 dobavljača softvera i preko 300 funkcija koje pokreće AI, prema Intelu. Ovo nisu ni programeri bez imena: trenutni učesnici uključuju Audacity, Adobe, BlackMagic, Webex i Zoom. Kao deo programa, Intel povezuje programere sa AI alatima kao što je OpenVINO, resursima za dizajn i marketinškom pomoći. Na kraju krajeva, ovo je neistražena teritorija za većinu proizvođača softvera — Intelova pomoć bi im mogla pomoći da brže isporuče korisne AI funkcije.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

„Mi u Audacity-ju smo oduševljeni što smo u partnerstvu sa Intelom kako bismo pomogli da se snažne, otvorene i, što je najvažnije, besplatne AI alate dovedu do masovne publike korisnika računara sa veštačkom inteligencijom“, rekao je u izjavi Martin Keari, šef Audacity-jevog proizvoda. „S vremenom očekujemo da će ove vrste inicijativa proizvesti novu vrstu kreativnog okruženja za muzičare, podkastere i audiofile – dostojan naslednik tradicionalnih audio alata koji su tipični za poslednjih 20 godina.

Ovo nije prvi put da je Intel pokušao da podstakne programere da naprave nove AI funkcije. Pokreće slične inicijative za servere i centre podataka, koje su dovele do oko 1.000 primera softvera sa AI-om. Programeri će moći da se prijave za AI PC Acceleration Program na mreži, a Intel će tada odrediti uslove i resurse koji će im biti potrebni.

Halox napominje da plod Intelovog AI pritiska neće biti ograničen samo na NPU kompanije – oni bi takođe trebalo da rade na AI hardveru od AMD-a i Apple-a bez mnogo dodatnog napora. Gledajući unapred, on očekuje da će NPU-ovi biti zajednička komponenta u svim PC procesorima, čineći ih nečim na šta se programeri mogu još više osloniti. Programeri će i dalje ciljati procesore za rad osetljiv na kašnjenje, dok će igre i 3D renderovanje ići direktno na snagu GPU-a. Ali NPU će biti rešenje za dugotrajne zadatke veštačke inteligencije koji zahtevaju veliku snagu jer je daleko efikasniji od GPU-a i CPU-a.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: