BIZIT plus

Indija želi da i stariji modeli iPhone-a imaju USB-C priključak

Apple tvrdi da bi novi propisi mogli da ugroze proizvodne ciljeve.

PCPress.rs Image

Apple želi da Indija odloži primenu pravila

Prema novim pravilima svi pametni telefoni prodati u Indiji moraju da imaju USB-C priključak za punjenje.  Apple je već počeo da prelazi sa lightning priključka na USB-C priključak na iPhone-u 15 i drugim proizvodima. Međutim, u Indiji, regulativa zahteva da svi pametni telefoni imaju USB-C priključak prilikom prodaje. Postoji pritisak na Apple, od strane indijskih vlasti da i stariji modeli iPhone-a pređu na USB-C priključak kako bi bili usklađeni sa ovim zahtevima.

Druge kompanije, uključujući Samsung, pristale su na zahtev Indije da svi pametni telefoni imaju univerzalni USB-C priključak do juna 2025.godine. To je otprilike šest meseci nakon roka Evropske unije. Međutim, Apple se zalaže da Indija odloži primenu pravila ili da barem starije iPhone uređaje izuzme iz tog zahteva.

Prema izvorima Reuters-a, izvršni direktori Apple-a su prošlog meseca kasno obavestili indijske zvaničnike da ukoliko bi se pravilo primenjivalo na starije iPhone uređaje, kompanija ne bi mogla da ispuni proizvodne ciljeve koje je Indija postavila putem programa za podsticanje proizvodnje. Pod ovim programom, Indija dodeljuje finansijske podsticaje proizvođačima elektronike da vrše nove investicije i ostvaruju godišnji rast prodaje telefona.

Pročitajte i:  Apple Maps greškom označio mala preduzeća kao „trajno zatvorena“ i time ugrozio njihovo poslovanje

Apple tvrdi da ne može da promeni dizajn starijih iPhone uređaja

Navodno su snabdevači Apple-a, poput Foxconn-a, iskoristili program kako bi povećali proizvodnju iPhone-a u Indiji. Procene sugerišu da će između 12 i 14 procenata iPhone-a proizvedenih ove godine biti napravljeno u Indiji. Taj procenat bi mogao da poraste na čak 25 procenata naredne godine, prema analitičarima.

Apple navodno tvrdi da ne može da promeni dizajn starijih iPhone uređaja kako bi sada integrisao USB-C priključak. Kompanija navodno tvrdi da će joj biti potrebno 18 meseci (odnosno do sredine 2026. godine) da se prilagodi novom propisu, ukoliko ne dobije izuzetak za modele starije od iPhone 15.

Pretpostavlja se da bi Apple tada imao dovoljno vremena da postepeno ukine lightning port na starijim iPhone uređajima, koje indijski potrošači uglavnom preferiraju jer im cena opada kada kompanija izbaci nove modele.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,