Top50 Glas publike

Indonezija blokirala Steam, PayPal i druge servise

Indonezija blokira stanovnicima pristup raznim onlajn platformama nakon što te usluge nisu ispoštovale regulatorni rok od 29. jula. Među pogođenim platformama su PayPal, Steam i Yahoo.

PCPress.rs Image

Nisu registrovani u vladinoj bazi podataka

Prema MR5 zakonu zemlje iz 2020. godine, kompanije označene kao „Provajderi privatnih elektronskih sistema“ su do ove nedelje morali da se registruju u vladinoj bazi podataka ili se suoče sa potpunom zabranom. Slično indijskom restriktivnom IT zakonu iz 2021. godine, MR5 daje Indoneziji moć da primora onlajn platforme da uklone sadržaj koji vlada smatra nezakonitim ili pretnjom javnom redu. U slučajevima koji uključuju „hitne“ zahteve, službe imaju četiri sata da preduzmu akciju.

Nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući Google, Meta i Amazon, požurilo je poslednjih dana da ispoštuje rok od petka. Indonezija može da vrati pristup nekim onlajn uslugama koje su trenutno blokirane u zemlji, pod uslovom da se registruju kod vlade.

Organizacije poput Electronic Frontier Foundation i Human Rights Watch kritikovale su nova pravila o moderiranju sadržaja u Indoneziji. Mnogi Indonežani su se takođe oglasili protiv zakona, koristeći društvene mreže da izraze svoje protivljenje vladinim akcijama. Pangerapan je u subotu odbacio te kritike, rekavši da će ta mera pomoći u zaštiti korisnika interneta u zemlji.

Pročitajte i:  Steam: Zimski popusti u toku, rasprodaja traje

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,