Infodata: Brzo i prilagodljivo ERP rešenje

Termin ERP se danas prilično široko shvata, a ERP sistemi u ponudi često za punu funkcionalnost podrške poslovanju zahtevaju i niz dodatnih programa. Zato je bilo pravo osveženje videti sistem koji na jednom mestu ima sve što je potrebno, a uz to se može prilagođavati i širiti na licu mesta – bez potrebe za programiranjem. Evo kako je to uradila Infodata Group.

PCPress.rs Image

Šta je ERP? Da li je svaki poslovni softver ERP i da li svakome treba ERP? To su pitanja na koje je, čini se, teško dati jednoznačan odgovor. Svetski standardi klasifikacije softvera i veličine preduzeća kod nas ne važe. Definicija šta jeste a šta nije ERP se kroz vreme menjala, baš kako su potrebe i tehnološki razvoj to nametali. I sada imamo pravi galimatijas definicija, tumačenja i kategorizacije. Ali, da razvejemo sumnje, Infodata Group nam je predstavila svoje rešenje koje jeste ERP u punom smislu te reči.

Korisnik bira platformu

Infodata Group iz Leskovca uspešno radi još od 1995. godine i trenutno svojim ERP sistemom podržava poslovanje oko 650 firmi sa teritorije čitave Srbije. Kako nam je rekao direktor i glavni arhitekta softvera Dejan Pešić, njihov ERP radi u širokom spektru preduzeća, od malih knjigovodstvenih agencija do kompanija sa više od 250 računara na preko 50 lokacija. Lokacije su povezane u mrežu preko VPN konekcija, radi lakšeg održavanja i potpune bezbednosti.

PCPress.rs Image

Od gospodina Pešića saznajemo da je sistem koncipiran tako da bude fleksibilan i da radi na Windows i Linux platformama. Jedinstvenost ovog rešenja je što podržava sve relacione baze (Oracle, Microsoft SQL, PostgreSQL…). Budući da su PostgreSQL licence besplatne, to krajnjem korisniku u mnogome smanjuje ukupnu cenu koštanja čitavog sistema.

Pročitajte i:  MUK grupa otvorila kancelariju u Srbiji

Opet gledano sa korisničke strane, Infodata ERP radi na Windows i Linux platformama, a može da se koristi i kao Web aplikacija. Za poslove koji se obavljaju daleko od kancelarije postoje razvijeni odgovarajući moduli koji rade na Android operativnom sistemu. Ovo dobija na značaju naročito u kompanijama koje koriste mobilne uređaje pri radu u magacinima (WMS modul), u restoranima, pri terenskoj prodaji itd. Ovde je potrebno naglasiti da rešenje poseduje mogućnost povezivanja sa Google servisima za praćenje i upravljanje procesima distribucije robe.

PCPress.rs Image

Programiranje bez kodiranja

„Prednosti i težina naših programskih rešenja je u samostalno razvijenom IDE alatu koji nam omogućava da ‘crtamo’ korisnički interfejs. Ovaj IDE alat čini naše rešenje jedinsvenim na tržištu“, kaže nam tokom prezentacije gospodin Dejan Pešić.

Tu konfigurabilnost je zaista bilo impresivno videti na delu. Svi entiteti su interaktivno konfigurabilni, u smislu strukture baze, korisničkog interfejsa, pa i u proceduralnom smislu, što čini softver lakim za prilagođavanje specifičnim potrebama korisnika. Entiteti korisničkog interfejsa su zapravo polja u bazi podataka. Ako vam je u fakturi potrebno neko novo polje, recimo dodatna napomena, samo je dodate u masku, po potrebi promenite dimenzije maske, dodate polje u rečniku baze podataka i sve to radi u istom trenutku.

PCPress.rs Image

Gospodin Pešić nam je pokazao kako se u postojećem sistemu premeštaju kolone, dodaju polja ili dodaju nove funkcionalnosti. Ponekad je, svakako, potrebno i nešto programiranja, ali to nije klasično programiranje koje zahteva ponovno kompajliranje programa – sve se dešava na licu mesta, a uslovi i komande koje se dodaju realizuju se pomoću internog skript jezika koji je takođe samostalno rešenje ove firme. Jezik je objektno orjentisan i može se izvšavati u desktop aplikacijama ali i sever side, u okviru Web servera (slično PHP‑u). Jednom „nacrtane“ baze podataka i forme čuvaju se i spremne su za slične implementacije koje se onda veoma brzo obavljaju.

Prednosti naših programskih rešenja je u samostalno razvijenom IDE alatu koji omogućava da ‘crtamo’ korisnički interfejs

Infodata ERP u prodaji danas ima 35 modula – programskih rešenja. Pored osnovnih, na listi su i moduli za vođenje pogonskog knjigovodstva, upravljanje projektima,finansijske analize, WMS, HR… Ovim je pokriven širok spektar delatnosti počevši od proizvodnih, uslužnih, trgovinskih, lanaca robe široke potrošnje, pa sve do javnih preduzeća i budžetskih korisnika.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

PCPress.rs Image

„Tokom ovih 25 godina, prikupljeno bogato iskustvo rezultiralo je visokim kvalitetom softvera. Svakako ovaj proces nije statičan kao uostalom i privreda, te svakodnevno nove zahteve i korisne opcije veoma brzo implementiramo i distribuiramo kroz automatizovani proces upgrade‑a“, kaže g. Pešić.

Dokumenti na jednom mestu

Infodata ERP se širi i izvan zone klasičnih rešenja ovog tipa pa obuhvata i komponente koje su se kroz praksu pokazale kao neophodne za svakodnevno poslovanje. Jedna od njih je upravljanje dokumentima. Sveopšti trend digitalne transformacije zahteva da se uz transakcije memorišu i prateći dokumenti, kako se ne bi kasnije tražili na papiru kroz beskrajne registratore. Novi Zakon o arhivskoj građi i pravila za slanje elektronskih faktura koji treba će stupiti na snagu, ovaj proces će dodatno zakomplikovati i otežati.

PCPress.rs Image

Zato je u Infodata ERP‑u ugrađen moćan i funkcionalan DMS (Document Management System) modul koji papirna dokumenta i dokumenate pristigle u elektronskom obliku prevodi u digitalnu formu. Ovu formu dalje obrađuje i skladišti na odgovarajućim mestima, bez potrebe da se koriste usluge drugih programa. Posebno nam se svidela mogućnost da povežemo dokumenta u grupe i da ih onda pridružimo nekoj aktivnosti koju sprovodimo u ERP-u. Mogućnost da se postavi mehanizam odobravanja koji direktno utiče na radni proces se podrazumeva, što znači da će, primera radi, menadžer na svom pametnom telefonu dobiti obaveštenje da je stigao dokument koji zahteva njegovu autorizaciju i upućivanje na dalju obradu.

Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?

PCPress.rs Image

Obaveštenje za menadžera nije jedina komponenta Infodata ERP‑a koja se inače smatra uslugom softvera za upravljanje projektima. Poslovni proces može da se predstavi kao niz koraka, i svaki od njih se dodeljuje nekoj od kategorija korisnika. Nakon prijavljivanja u sistem, svaki od korisnika može da vidi koji su mu poslovi trenutno dodeljeni, može da ih završi i uputi na sledeći korak, gde će ih preuzeti nadležni kolega. Od pomoći je svakako i rokovnik u kome svako može da planira svoje aktivnosti i obaveze. Interesantni su i moduli za analizu prometa, pre svega trgovinskog preduzeća, gde prateći trendove (uz primenu tehnika veštačke inteligencije), automatski optimizujemo zalihe i kreiramo optimalne nabavke. Predstavljanje ovih modula zahtevao bi poseban tekst.

Ovih 25 godina razvoja softvera i veliki broj korisnika doprineo je da danas o Infodata ERP-u govorimo kao o zrelom proizvodu koji je svakako dobar izbor pre svega za srednja i velika preduzeća. Što je najlepše, Infodata neće korisniku ponuditi samo ERP već i mogućnost prodaje računara, projektovanja mrežnog okruženja i optimizaciju rada sistema, tako da ERP sistem dođe do punog izražaja i ostvari maksimalnu funkcionalnost.

PCPress.rs Image

Predstavili smo ovde globalni koncept ERP rešenja, ali je za konkretnu situaciju najbolje pogledati prilagođenu prezentaciju. Zato preporučujemo da posetite Infodatu i pogledate prezentaciju onih rešenja koja odgovaraju vašem poslovanju i kompaniji.

Korisna adresa: Infodata.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,