BIZIT plus

Infosec 2016: IT štetočine nikada ne spavaju

Nove tehnologije mogu doneti brojne prednosti u poslovanju i svi volimo što pre da počnemo da ih primenjujemo. Gde je tu bezbednost? Da li i njoj posvećujemo dovoljno pažnje ili se samo nadamo da se zaključavanje podataka ili neka druga vrsta napada neće baš nama desiti?

defendit

Mobilne uređaje koristimo sve više, a aplikacije su tu da nam skrate put do neke nove informacije ili pojednostave svakodnevni rad. Nove, moderne, popularne ili jednostavno korisne aplikacije ne znači i da su bezbedne. Danas sve više informacija nosimo u svojim pametnim telefonima od nama važnih kontakta, koje možda više ne bi mogli da nabavimo, pa sve do mobilnog bankarstva i informacija o računima i platnim karticama. Uz malo ne pažnje i prividne uštede u startu sve ovo može da nestane, da se zaključa ili izbriše jednom za svagda. I ovo nije najgore, krađa identiteta ili novčanih sredstava može da dođe neprimetno i ostavi nas u čudu. Kako je to baš nama moglo da se desi?

Stručnjaci iz vodećih svetskih kompanija koje se bave bezbednošću, kao što su Trend Micro, Check Point, HP, Forcepoint ili CyberArk upozoravaju da je u poslednje vreme sve više zlonamernih ili zaraženih aplikacija koje kradu lozinke i podatke o korisniku. Preko svojih blogova kompanije savetuju korisnike da preuzimaju aplikacije samo iz Google i Apple prodavnice. Takođe, navode da preuzimanje aplikacija iz alternativnih prodavnica zahteva dodatan oprez, a ne bi bilo na odmet proveriti ni reputaciju njihovih autora.

Pročitajte i:  1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

Opasnosti u IT svetu nisu zaboravile ni desktop ni laptop računare. Nekada su virusi, trojanci, crvi i druge štetočine volele, nekako najviše, Windows korisnika. Ipak, danas zlonamerni programi sve više napadaju Linux i Mac računare. Na blogu i sajtu poznatih kompanija kao što su Forcepoint, CyberArk, HP, Trend Micro i Check Point gotovo svakodnevno se izveštava o najnovijim pretnjama u informacionom svetu. Ukazuje se na novootkrivene propuste, ali i na nova rešenja u domenu IT zaštite, koja će pomoći u bezbednijem i stabilnijem radu informacionog sistema. Kompanije, ali i pojedinci mogu biti bezbedni i slobodno koristiti internet sa koga vrebaju najveće pretnje, ali danas, ipak samo uz adekvatnu zaštitu.

Razmišljajte na vreme, jer možda posle nećete imati vremena za razmišljanje!

Više o najnovijim IT Security trendovima možete saznati na TeleGroup Infosec 2016 konferenciji koja će se održati 14. aprila 2016. u prostorijama Jubmes banke, Bulevar Zorana Đinđića 121, Beograd.

Facebook komentari: