BIZIT plus

Instagram će zahtevati podatke o rođendanu, s ciljem zaštite tinejdžera

Instagram će zahtevati od korisnika da podele svoj rođendan, ažuriranje za koje kompanija kaže da ima za cilj da zaštiti mlade ljude.

PCPress.rs Image

Mlađi tinejdžeri neće moći da vide „osetljiv“ sadržaj

Aplikacija za fotografije već traži od novih korisnika da navedu rođendan kada se prijave, uslov koji je na snazi od kraja 2019. Ali ljudi koji su se prethodno prijavili možda nisu dali te informacije, pa će u narednih nekoliko nedelja Instagram početi da podstiče korisnike koji ranije nisu delili datum rođenja da to učine. Iako će u početku moći da odbace upite, aplikacija će na kraju od svih zahtevati rođendane.

Za sada postoje dva scenarija u kojima će se od korisnika tražiti rođendan. Prvo, aplikacija će prikazati obaveštenje „nekoliko puta“. Odvojeni upit se takođe može pojaviti ako korisnici pokušaju da pogledaju post koji je skriven iza ekrana upozorenja. Ova upozorenja pojavljuju se na „osetljivom sadržaju“ koji možda ne krši zvanična pravila Instagrama, ali se može smatrati graničnim, poput „sugestivnih“ slika ili fotografija medicinskih zahvata. Korisnici više neće moći da vide ove postove dok ne navedu rođendan, a mlađi tinejdžeri možda uopšte neće moći da vide te postove.

Pročitajte i:  TikTok navodno pravi "novi Instagram"

Kompanija takođe kaže da će koristiti veštačku inteligenciju da otkrije kada je korisnik možda naveo lažni rođendan i da će od nekih korisnika biti zatraženo da „provere“ svoju starost. „U budućnosti, ako nam neko kaže da je iznad određene dobi, a naša tehnologija nam govori drugačije, pokazaćemo mu meni sa opcijama za proveru starosti“, kažu u kompaniji. “Ovaj rad je još u ranoj fazi i radujemo se što ćemo uskoro moći da podelimo više”.

Najnovije promene dolaze jer je Instagram pokušao da poboljša bezbednost i funkcije privatnosti za svoje najmlađe korisnike. Kompanija je takođe rekla da će preći na to da podrazumevano učini privatnim naloge mlađih tinejdžera i da ograniči mogućnost oglašivača da ciljaju demografsku kategoriju. Takođe je nedavno predstavio funkcije za sprečavanje odraslih nepoznatih osoba da šalju poruke tinejdžerima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: