BIZIT plus

Instagram kao najpratijahalnija društvena mreža

Istraživanje je pokazalo da je Instagram društvena mreža koja najviše podstiče mizoginiju.

PCPress.rs Image

Feministi protiv Instagrama

Feministička grupa Ultraviolet i ISD u saradnji sa Harvardom napravila je klasifikaciju društvenih mreža koje podstiču diskriminaciju u odnosu na pol i rasu. Društvene mreže koje su obuhvaćene ovim istraživanjem su ocenjene na osnovu različitih parametrima ocenom A do F, tako da je A najbolja a F najgora ocena.

U odnosu na sve klasifikacije, Instagram i Facebook imaju negativan rejting. Dok se Twitter pokazuje kao demokratska mreža. Twitter koristi različite mere za borbu protiv sadržaja koji promoviše mržnju, dezinformacije i kao takav je postao mnogo „čistija“ društvena mreža u odnosu na Instagram i Facebook.

NIko ne valja

Facebook je ocenjen ocenom D. Nedostaci ove mreže su što ne uspevaju da otklone diskriminaciju i seksualno uznemiravanje u odnosu na rasu, ne uspeva da ukloni dezinformacije, različite oblike uznemiravanja i govor mržnje. Vreme za koje se takvi postovi uklanjaju je predugo, a primaoci takvog sadržaja moraju da prijave svakog korisnika i poruku pojedinačno. Kada je reč o dezinformacijama (u ovom slučaju na temu trudnoće, abortusa, poremećaja u ishrani) ne postoji mehanizam zaštite.

Pročitajte i:  Bobby Kotick želi da kupi TikTok

Instagram je ocenjen ocenom F. Instagram ima iste mane kao i Facebook, s tim što Instagram ima veći uticaj zbog alogartima i filtera koji direktno diskriminištu korisnike na osnovu seksizma ili fizičkih karakteristika.

TikTok je ocenjen sa D. Ovoj mreži se zamera zanemarivanje rasne diskriminacije i širenje tzv. „pornografije iz osvete“, kao i prisustvo previše eksplicitnog sadržaja. Ujedno su dezinformacije „van kontrole“, a alogaritam ove mreže pokazuje pristrasnost prema konzervativnim ideologijama.

Izvor: Voonze

 

Facebook komentari: