BIZIT Seminar

Francuska uvodi obaveznu aplikaciju za roditeljski nadzor

Francuska uvodi obaveznu aplikaciju koja prati decu u okviru tehnološkog sveta.

PCPress.rs Image

Aplikacija za roditeljski nadzor

Francuska je najavila obavezu aplikaciju namenjenu roditeljskom nadzoru. Roditelji putem ove aplikacije mogu da vide šta deca gledaju i kako koriste pametne telefone, tablete, računare. Osnovni cilj ove aplikacije je da se smanji stopa vršnjačkog ali i drugih vidova nasilja i uznemiravanja dece.

Kako je nasilje nad decom počelo da uzima maha u Francuskoj je uvedena i telefonska linija putem koje je moguće prijaviti uznemiravanje ili nasilje na Interentu. Nacionalna agencija za frekfencije Francuske je preuzela pripremu i sprovođenje novih zakona koji će omogućiti da se ova zamisao realizuje tokom 2022. godine.

Stav roditelja u Francuskoj o novoj aplikaciji nama još uvek nije poznat. Međutim, pretpostavljamo da je roditeljima takva aplikacija u mnogim situacijama dragocena i potrebna. Svakako da ovo jeste jedan od načina da se dete zaštiti od raznih uznemiravanja. Ostaje otvoreno pitanje kako će na ovaj potez Francuske reagovati i da li će reagovati zastupnici prava dece. Prema njihovom viđenju, očekuje se stav prema kojem bi ovakva aplikacija bila narušavanje prava dece na privatnosti verovatno i razvoj.

Pročitajte i:  Francuska kaznila TikTok sa 5 miliona eura

Izvor: Jurist

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,