Instagram protiv govora mržnje

Instagram se pridružio kompanijama koje se već bore protiv govora mržnje, a nakon najnovijih optužbi da ova društvena platforma ne vodi računa o neprikladnim sadržajima, te ih ne uklanja na vreme.

PCPress.rs Image

Platforma koja je u vlasništvu Facebook-a je, zajedno sa Google+ mrežom, obećala da će uklanjati svaki problematični sadržaj, a najviše 24 sata od kada je prijavljen od strane drugih korisnika, te će tako delovati u skladu sa pravilnikom Evropske komisije o borbi protiv govora mržnje. Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft već neko vreme poštuju ovaj pravilnik, a Komisija je ocenila da su rezultati zadovoljavajući.

Iako je priča o internetu kao potpuno sigurnom mestu podjednako utopijska kao i ideja o apsolutnom miru u svetu, stručnjaci tvrde da je moguće da se problem govora mržnje kontroliše, te da se svaki problematični sadržaj ukloni u rekordnom roku. Jedno od glavnih sredstava je, kako kažu, upravo pomenuti pravilnik, koji, pre svega, definiše govor mržnje, te precizno opisuje ono što se smatra neprikladnim sadržajem.

Jedan od preduslova za uspešno sprovođenje je i dobra saradnja između tehnoloških kompanija, civilnog društva i zakonodavnih tela, te se očekuje da interakcija između ovih učesnika dovede i do očuvanja slobode govora. Tako se od IT kompanija očekuje da pokažu istu odlučnost kao prilikom suočavanja sa bilo kojim drugim problemom, te da povedu računa da njihovi korisnici poštuju prethodno utvrđena pravila. Komisija je naglasila da je već uklonjeno dve trećine problematičnih sadržaja koje su prijavila privatna lica ili neka druga tela, te se taj broj sa 26% iz 2016. godine uvećao na 59% u 2017.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

PCPress.rs Image

Govor mržnje je u zakonu Evropske unije definisan kao akt koji podstiče mržnju i nasilje prema određenim grupama ili pojedincima, a na osnovu nekih karakteristika, koje uključuju nacionalnu pripadnost, versko opredeljenje, poreklo, etničku pripadnost, te mnoge druge. Na kraju, govor koji ugrožava bilo čiju slobodu nikako ne bi mogao, niti smeo, da bude zaštićen onim što se naziva sloboda govora.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,