Instalacija koja istražuje kako svetlost i zvuk utiču na emocije

Fotoni nemaju masu, ali to nije sprečilo umetnika Christophera Baudera da ih na festivalu elektronske muzike u Berlinu tretira kao čvrstu supstancu. Instalacija je bila povezana sa kompozicijama Kangdinga Raya, te smeštena u istorijskom Kraftwerk Berlin prostoru. Tako je nastao SKALARepski svetlosni šou koje je posetioce poveo na nezaboravno emotivno putovanje.

PCPress.rs Image

Bauder je za SKALAR instalirao 65 pokretljivih kružnih duplih ogledala, od kojih je svako imalo opseg od 180 piksela. U kombinaciji sa „Pointe“ HRI svetlima vibrantnih boja, koja su se nalazila na zidovima i podovima, ova ogledala stvorila su uslove za neograničene svetlosne efekte. Tako organizovana instalacija programirana je da emituje svetlosne efekte u skladu sa nastupom koji traje 45 minuta, te zadire u četiri od osam delova takozvanogtočka emocija“, koji je definisao psiholog Robert Plutchik. Pored ovog, Bauder i Ray su izveli i šest specijalnih, intenzivnijih nastupa, koji su se oslanjali na svih osam aspekata pomenutog „točka emocija“.

Vizuelno, instalacija podseća na industrijske cevi i kosmičke brodove, planete i sunce koje zrači, a promene u tonalitetu i svetlosnim efektima dizajnirane su tako da izazivaju poštovanje pomešano sa strahom, iznenađenje, uzbuđenje, iščekivanje, te sveukupnu preplavljenost osećanjima.

Pročitajte i:  Remek-delo: Lego kocke u muzičkom spotu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,