Intel beleži pad od 36% u odnosu na prethodnu godinu

Intelovo rukovodstvo kaže da će trebati vremena da se stvari preokrenu.

PCPress.rs Image

Intel je objavio finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. godine. Brojke za sada nisu dobre. Kompanija je zabeležila pad od 36% u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Zbog pada prihoda, Intel je izgubio 2,8 milijardi dolara, što je najveći gubitak u istoriji kompanije.

Sa druge strane, Intel je zabeležio značajno bolje rezultate nego što se očekivalo u ovom kvartalu. Kompanija je uvela otpuštanja i smanjila plate menadžerima i rukovodiocima kako bi se smanjili gubici.

Intel se suočio sa padom kao i druge kompanije koje proizvode PC uređaje. Došlo je do značajnog pada prodaje ovih uređaja jer se ljudi i dalje koriste onim uređajima koje su kupili tokom pandemije. Analitičari kažu da je isporuka računara smanjena za skoro 30% u odnosu na isto vreme prošle godine. Samsung je objavio pad profita od 95% zbog prevelike ponude memorije i čipova za skladištenje podataka.

Intel očekuje da će se problem nastaviti i u narednom kvartalu. Za drugi kvartal je predvideo prihode između 11,5 i 12,5 milijardi dolara za drugi kvartal tokom 2023. godine. To bi bio veliki pad u odnosu na 15,3 milijarde koliko je kompanija prijavila u drugom kvartalu 2022. godine.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Izvor: arstechnica.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,