Intel gradi fabriku u italijanskom gradu Vigasio

Prema najnovijim izveštajima, u gradu Vigasio u severoistočnom regionu Veneto mogla bi da se nalazi nova Intelova fabrika čipova vredna više milijardi eura.

PCPress.rs Image

Početak proizvodnje planiran je između 2025. i 2027.godine

Intel-ovo ulaganje u Italiju deo je šireg plana koji je američki proizvođač čipova najavio prošlog marta. Kompanija ima plan da investira čak 80 milijardi eura tokom naredne decenije u proširenje kapaciteta širom Evrope.

Početno ulaganje je vredno oko 4,5 milijardi eura i vremenom će se ulaganja povećavati. Intel navodi da će nova fabrika otvoriti 1.500 radnih mesta plus dodatnih 3.500 radnih mesta među dobavljačima i partnerima. Početak proizvodnje planiran je između 2025.godine i 2027.godine.

Fabrika u Italiji bi bila napredna fabrika za pakovanje i sklapanje poluprovodnika. U fabrici će se koristili nove tehnologije za proizvodnju čipova.

Još uvek nema javnog saopštenja ali se ono očekuje posle rezultata izbora. Portparol Intel-a još uvek nije komentarisao navode pošto su pregovori u toku i veoma su poverljivi.

Smešten u blizini Verone, na strateškom autoputu, Vigasio je poželjna opcija sa uže liste od dve lokacije koja takođe uključuju jednu u severozapadnom regionu Pijemont. Između ostalog, lokacija je dobro povezana sa Nemačkom a posebno sa gradom Magdeburgom, gde će Intel izgraditi dve fabrike.

Pročitajte i:  Italija u završnim pregovorima za izgradnju fabrike Silicon Box

Intel i italijanska vlada su takođe prvobitno razmatrali lokacije u regionima Lombardije, Apulije i Sicilije.

Prema ranijim izveštajima Rim je spreman da finansira čak 40 odsto ukupne Intel-ove investicije u Italiji. Državni doprinos Intel-ovom investicionom programu je nešto što se nužno mora podeliti sa sledećom vladom pre nego što se bilo kakav dogovor na kraju formalizuje.

Da bi podstakao domaću proizvodnju čipova, Rim je takođe u pregovorima sa francusko-italijanskom STMicroelectronics-om, tajvanskim proizvođačima čipova MEMC Electronic Materials, TSMC-om i izraelskim Tower Semiconductor-om, koga je Intel kupio ranije ove godine.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: