ePlaneta

Intel planira izgradnju fabrike za čipove u Italiji

Italija je sve bliža da sklopi ugovor vredan 5 milijardi dolara sa Intel-om za izgradnju napredne fabrike za proizvodnju poluprovodnika.

PCPress.rs Image

Plan je izgradnja fabrika širom Evrope

Intel-ovo ulaganje je deo šireg plana koji je kompanija najavila nešto ranije ove godine. Naime, kompanija se sprema da uloži 88 milijardi dolara u izgradnju fabrika širom Evrope. Plan Intel-a je da se što manje oslanja na uvoz čipova iz Azije.

Prema izveštajima, Italija je spremna da finansira čak 40 odsto Intel-ovih ukupnih investicija za koje se očekuje da će vremenom biti veće od početnih 5 milijardi dolara. Nova fabrika u Italiji proizvodila bi napredne procesore sa inovativnom tehnologijom.

Intel i italijanska vlada razmatrali su više mogućih lokacija u dva italijanska regiona a neke od njih su u severnim regionima Veneto-a i Pijemont-a. Konačna odluka o tome gde će se fabrika graditi tek treba da bude doneta. Regije Lombardija, Apulija i Sicilija takođe su u početku razmatrane.

Ukupna investicija Intel-a i to kako Italija planira da finansira svoj udeo u celom projektu još uvek nisu do detalja poznati.

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Prema Zakonu o čipovima koji ima za cilj finansiranje inovativnih poluprovodničkih postrojenja, Evropska komisija je početkom ove godine saopštila da je stavila na raspolaganje 15 milijardi evra dodatnih javnih i privatnih investicija do 2030. godine. Ovo je povrh 30 milijardi evra javnih investicija koje su već planirane iz inicijativa NextGenerationEU, Horizon Europe i nacionalnih budžeta.

Italija je do sada izdvojila 4,15 milijardi evra do 2030. godine kako bi privukla proizvođače čipova za ulaganje u nova industrijska postrojenja i inovativne tehnologije.

Takođe, Italija je u pregovorima sa francusko-italijanskom kompanijom STMicroelectronics, tajvanskim proizvođačima čipova MEMC Electronic Materials i TSMC kao i sa kompanijom Tower Semiconductor koju je Intel kupio ranije ove godine. STMicroelectronics je prošlog meseca potpisao sporazum sa kompanijom GlobalFoundries za izgradnju fabrike čipova vredne 5,7 milijardi dolara u Francuskoj.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,