BIZIT plus

Intel je postigao ključnu prekretnicu za velike promene u budućim klijentskim procesorima

Intel tvrdi da je dostigao ključnu tehnološku prekretnicu za svoju sledeću generaciju Core procesora za računare, najavljujući veliku promenu u načinu na koji su njegovi klijentski čipovi dizajnirani i proizvedeni.

PCPress.rs Image

Bolje ikad nego nikada sustići AMD-ovu Ryzen zvezdu

Intel planira sledeće godine da objavi sledeći talas CPU-a za računare – kodnog naziva Meteor Lake – koji će naslediti Core čipove 13. generacije za desktop računare koji su debitovali u septembru. Ključna promena za liniju sledeće generacije – koja će verovatno nositi ime 14th-Gen Core, osim ako Intel ne odluči da promeni brend – je da će procesori usvojiti dizajn čipleta. To znači da će se umesto procesora koji se sastoji od jedne monolitne matrice poput čipova 13. generacije i prethodnih generacija, Meteor Lake sastojati od četiri čipa – ili pločice, kako ih Intel naziva – koji obavljaju različite funkcije, kao što su jezgra CPU-a, integrisana grafika i I/O operacije.

Pločice će biti fugirane pomoću Intelove tehnologije pakovanja Foveros. Ključna prednost dizajna čipleta je da dizajneri mogu da izaberu koje su proizvodne tehnologije najbolje za svaki čip. To im može pomoći da pronađu pravi balans između troškova, performansi i efikasnosti. Intel je najavio da je procesni čvor za računarsku pločicu Meteor Lakea spreman za proizvodnju pre planiranog lansiranja. Ovaj čvor je poznat kao Intel 4, ali se ranije zvao 7nm proces. Preimenovan je, prema procesorskom gigantu, kako bi bolje predstavio u poređenju sa sličnim tehnologijama rivala TSMC i Samsung. Iako su prethodne glasine ukazivale da bi grafičku pločicu Meteor Lakea mogao proizvesti TSMC koristeći drugačiji procesni čvor, Intel tek treba da razjasni. Ako TSMC završi proizvodnju dela Meteor Lakea, to bi označilo još jednu veliku promenu za Intel klijentski procesor – imajući u vidu dugu istoriju kompanije Intel u proizvodnji svojih najpopularnijih dizajna čipova.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Možda se sećate da je gigant čipova odložio proizvodnju Intel 4 u 2020. zbog problema sa proizvodnim prinosom. Ta pitanja su očigledno sređena. Još u junu, proizvođač čipova je rekao da je na putu da obezbedi poboljšanje performansi za 21,5 odsto za Intel 4 u odnosu na Intel 7, koji se koristi za Intelove procesore 12. i 13. generacije Core. Nasuprot tome, Intel 4 može da obezbedi isti nivo frekvencije kao Intel 7 koristeći 40 procenata manje energije. Kada Intel na kraju objavi svoje Meteor Lake čipove, kompanija će konačno sustići AMD. Suparnička prodavnica čipova se okrenula dizajnu čipova pre mnogo godina i preuzela tržišni udeo klijenta od Intela sa svojom Ryzen linijom. Što se tiče centra podataka, početkom sledeće godine x86 gigant planira da lansira Sapphire Rapids CPU, koji će biti njegovi prvi serverski čipovi koji koriste čiplet dizajn.

Izvor: Theregister

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,