Intel kreira prvi na svetu detektor lažnih videa u realnom vremenu, pod nazivom FakeCatcher

Kako sve više korisnika koristi digitalne platforme za dobijanje informacija i informisanje o dešavanjima širom sveta, opasnost od dezinformacija koje dopiru do veće publike takođe raste.

PCPress.rs Image

U današnje vreme, uprkos nekim alatima koji već postoje, teško je proveriti da li je određeni video lažan

Da bi rešio problem, proizvođač čipova iz Kalifornije je razvio alat pod nazivom FakeCatcher, koji koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje lažnih video snimaka sa tačnošću od 96%.

Prema Intelu, FakeCatcher je „prvi u svetu deepfake detektor u realnom vremenu koji daje rezultate u milisekundama“. Detektor lažnih videa je dizajnirao Demir u saradnji sa Umurom Ciftcijem sa Državnog univerziteta Njujorka u Binghamtonu. Tehnologija koristi Intelov softver i hardver i funkcioniše kao alatka zasnovana na vebu. Alat pokreće algoritme za detekciju lica i orijentira za proveru video zapisa i može analizirati do 72 različita toka istovremeno na Intel Xeon procesorima treće generacije. Drugi alati za otkrivanje lažnih video snimaka zasnovani na dubokom učenju gledaju sirove podatke video snimka kako bi pronašli znak neautentičnost, dok Intelov FakeCatcher traži tragove u stvarnim video zapisima.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

U zvaničnom saopštenju za štampu, kompanija pominje da alat detektuje suptilni protok krvi u pikselima koje zauzima ljudska koža u videu, interpretira ih u prostorno-vremenskim mapama i otkriva da li je video lažan ili stvaran. U saopštenju za javnost se dodaje da „Obmana usled deepfakesa može da nanese štetu i rezultira negativnim posledicama, poput smanjenja poverenja u medije“. FakeCatcher može pomoći u obnavljanju poverenja omogućavajući pojedincima, organizacijama i drugim entitetima da razlikuju pravi i lažni sadržaj. Iako platforme društvenih medija mogu da koriste ovu alatku da otkriju da li korisnik postavlja lažni video i sprečava da snimak kruži forumom, to takođe može biti od pomoći organizacijama za proveru činjenica. Pored toga, medijske kuće mogu da koriste alat da izbegnu pojačavanje manipulisanih video zapisa.

Izvor: Digit.in

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,