Data centri 2024

Intel osvežava ponudu novim verzijama šestojezgarnih procesora

PCPress.rs ImageKompanija Intel danas je obogatila svoju šestojezgarnu seriju procesora predstaviviši dva nova procesora: Intel Core i7-3960X Extreme Edition procesor, i Intel Core i7-3930K procesor. Ovo su prvi šestojezgrani procesori u okviru druge generacije „Sandy Bridge” Intel Core serije procesora. Sa preko 2 milijarde tranzistora, Intelovi najnoviji procesori nude snagu jednaku onoj koju su imali 365.000 Intel 4004 procesora. Četrdesetogodišnjica Intelovog mikroprocesora biće proslavljena ovog meseca.

Korisnici i programeri najnaprednijih aplikacija, pogotovo u kreiranju sadržaja, 3D renderingu i gejmingu, osetiće prednosti dodatnih jezgara, velike CPU keš memorije i nove četvorokanalne memorijske podrške. Sa sve više ljudi koji na internetu objavljuju bogate medijske sadržaje i igraju zahtevne igrice, softverski programeri prihvataju performanse i karakteristike koje nude novi procesori.

Programeri igrica poput id Software željni su još CPU jezgara.
„Da bi stvorili jedinstvene svetove, RAGE koristi kompjuterski intenzivan proces u realnom vremenu da prekodira podatke teksture iz kompresovanog oblika na diskovima do kompresovanog formata koji GPU može direktno da koristi za renderovanje” rekao je Džon Karmak, tehnički direktor kompanije id Software.“Sa još dva jezgra, šestojezgarni sistem može da prekodira preko 50 odsto više podataka o teksturi u sekundi u toku igranja, nego sistem od četiri jezgra, time dovodeći nove površine do maksimalne rezolucije mnogo brže”.

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Ovi procesori takođe podržavaju nove Intel Advanced Vector Extension (AVX) instrukcije koje doprinose 3D renderingu i fizici.
„MAXON Cinema 4D i Cinebench dizajnirani su tako da mogu da iskoriste sve raspoložive procesorske tredove“ izjavio je Harald Šnajder, tehnički direktor kompanije MAXON Computer. „Naš nov, optimizovani sistem za renderovanje raspoređuje zadatke po tredovima, na taj način omogućivši maksimum performansi i protoka. Pored toga, ažuriranje servisa, koje predstoji, uključuje dinamiku baziranu na Bullet programiranju optimizovanu za nove Intel AVX instrukcije za brže simulacije. To podrazumeva brži pregled i konačni rendering i mogućnost stvaranja kompleksinijih scena sa više predmeta, efekata i većom rezolucijom.“

Intel Core i7-3960X i Intel Core i7-3930K su u potpunosti otključani tako da svako može da prilagodi podešavanja performansi po sopstvenoj želji uz pomoć jednostavnih programa. Novi procesori, zasnovani na Intelovom 32nm proizvodnom procesu koji je vodeći u industriji, rade na osnovnoj brzini od 3,3 i 3,2 GHz sa 15MB i 12MB L3 keša. Intel X79 Express čipset koji podržava novu LGA 2011 platformu donosi neophodne mogućnosti i performanse namenjene entuzijastima, poput 6Gb-s Serial ATA (SATA) portova i dodatnih PCIe 2.0 traka koje vode do novih nivoa performansi i mogućnosti proširenja namenjenih najmodernijim desktop platformama.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

„Uzbuđeni smo zbog predstavljanja najnovije desktop platforme PC entuzijastima“ rekao je Zejn Bol, generalni menadžer grupe Desktop Clinet Platforms u kompaniji Intel. „Sa beskompromisnim performansama, četvorokanalnom memorijom, zadivljujućim turbo pogonom i jačim PCI Express sposobnostima, ova platforma će sigurno pokrenuti naše korisnike i kompanije iz iste oblasti“.

Pored novih procesora, Intel predstavlja termalno rešenje zasnovano na tečnom hlađenju procesora. Razvijeno u saradnji sa kompanijom Asetek, to rešenje će obezbediti jako hlađenje sistema, koje ne zahteva posebno održavanje. Rešenje je optimizovano da radi ne samo na LGA2011 podnožju, već i na LGA1366 i 115x podnožjima.

Izvor: Intel

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: