BIZIT plus

Intel predstavio Core Ultra čipove za AI

Meteor Lake je konačno stigao.

PCPress.rs Image

AI PC

Intel ulazi u eru “AI PC” lansiranjem svojih novih čipova za pod nazivom Core Ultra.

Originalno kodno ime je “Meteor Lake”. Ovo su prvi Intel-ovi procesori koji uključuju NPU, odnosno neuralnu procesnu jedinicu, za ubrzanje AI zadataka. Intel-ovo lansiranje stiže nedelju dana nakon što je AMD otkrio svoj nadolazeći Ryzen 8040, svoj drugi set čipova koji uključuju NPUs. Intel malo kasni sa AI tehnologijom. Međutim, Core Ultra čipovi zvuče kao solidan korak napred barem prema prezentovanim rezultatima i kompanijskim benchmark testovima.

Intel navodi da Core Ultra čipovi troše do 79 odsto manje energije u odnosu na AMD-ove prošlogodišnje Ryzen 7840U čipove dok su u stanju mirovanja u Windows okruženju. Takođe, Intel navodi da su njegovi čipovi do 11 odsto brži u odnoso na AMD-ove. Intel nije testirao Ryzen 8040 čipove. Ipak, biće zanimljivo videti kako će se međusobno uporediti naredne godine.

Izgrađeni su na Intel-ovom novom Intel 4 (7nm) procesu i poseduju FOVEROS 3D pakovanje. Prema Intel-u, ovi čipovi se smatraju “najefikasniji x86 procesorima za ultratanke sisteme”.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

Efikasnost je ključna komponenta Core Ultra čipova

Intel unapređuje jezgra P (performanse) i E (efikasnost), uz unapređenu Intel Arc grafiku koja je do dva puta brža od prethodne generacije. Prvi model u porodici je Ultra 7 165H, sa 16 jezgara/22 niti i maksimalnom turbo frekvencijom od 5GHz. Sledeći model, Ultra 9 185H, je jači i planira se za prvi kvartal 2024.godine. Ovaj model će imati maksimalnu turbo brzinu od 5.1GHz. To je nešto brža GPU ali i veća potrošnja energije (45W u poređenju sa 28W kod Ultra 7 modela). Takođe, biće dostupni i čipovi serije “U” koji su namenjeni tankim uređajima.

Procesore Core Ultra nećete pronaći u najmoćnijim gejmerskim laptopovima. Međutim, prisustvo Intel Arc grafičke tehnologije čini ih pogodnim za manje zahtevne igrice. Intel tvrdi da model Ultra 7 165H može pokrenuti igru Baldur’s Gate 3 dvostruko brže u poređenju sa Core i7 1370P procesorom u 1080p rezoluciji sa srednjim grafičkim podešavanjima. Takođe, iz kompanije tvrde da je ovaj model čipa izuzetno efikasan u obradi Resident Evil Village igre. Novi čip je čak 95 odsto bolji u odnosu na stariji čip.

Intel postaje sve konkurentniji

Ove informacije impliciraju da, iako Core Ultra procesori možda nisu najmoćniji, mogu pružiti pristojne performanse za manje zahtevne gejming zadatke, posebno uz podršku Intel Arc grafičke tehnologije.

Pročitajte i:  YouTube: Obavezna oznaka za sadržaje koji nastanu uz pomoć AI alata

Intel tvrdi da je model Ultra 7 165H, u proseku, 5 odsto brži od AMD-ovog Ryzen 7 7840U u Thinkpad-u T16, na osnovu rezultata dobijenih testiranjem sa 18 različitih igara, uključujući Apex Legends, Overwatch 2 i Final Fantasy XIV. Ovo je samo minimalno poboljšanje u odnosu na prethodne modele. Međutim, Intel postaje konkurentan u odnosu na AMD-ove solidne grafičke performanse.

Intel-ova tehnologija XeSS AI skaliranja može poboljšati performanse za oko 39 odsto u proseku pri 1080p rezoluciji, pružajući bolje iskustvo u igrama. U nekim igrama kao što je Like A Dragon: Gaiden, Intel-ovo skaliranje može značajno povećati broj frejmova u igri. To zatim omogućuje znatno bolje performanse.

NPU (Neural Processing Unit)

Što se tiče veštačke inteligencije, Intel tvrdi da Core Ultra čipovi mogu postići do 34 TeraOPS (tera operacija u sekundi) kombinujući performanse Neural Processing Unit (NPU), grafičke procesorske jedinice (GPU) i centralne procesorske jedinice (CPU).

Ovaj čip omogućuje funkcije kao što su Windows 11 Studio Effects, koje poboljšavaju video zapise bez značajnog uticaja na trajanje baterije. Za kreativne zadatke koji koriste veštačku inteligenciju, Intel tvrdi da je Ultra 7 165H 70 odsto brži od Ryzen 7 7840U u Adobe Premiere Pro softveru. Zatim da je čak 5.4 puta brži u GIMP Stable Diffusion softveru. Ovo je  značajno ubrzanje u kreativnim procesima koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

NPU se smatra ključnim elementom ovih procesora. Neuralna procesna jedinica bi mogla da omogući duže trajanje baterije dok korisnici uređuju audio u programu poput Audacity-ja. Takođe, može omogućiti poboljšanja kao što je bolji efekat zamućene pozadine tokom Zoom poziva, koristeći veštačku inteligenciju za poboljšanje funkcionalnosti tokom video razgovora.

Obzirom da i Intel i AMD podstiču razvojne programe da uključe više funkcija baziranih na veštačkoj inteligenciji u svoje aplikacije, termin “AI PC” koristiće se sve češće u budućnosti.  Očekuje se da će AI imati sve veću ulogu u budućnosti računarskih sistema i uređaja. Svakako ovi procesori predstavljaju korak više ka tome. AI će se integrisati u svakodnevnu upotrebu računara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,