Intelovi Core Ultra procesori stižu 14. decembra

Novi čipovi su prvi koji će koristiti “Intel 4” (7nm) arhitekturu i imaće integrisanu Neural Processing Unit (NPU) koja će ubrzavati izvođenje veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Kompanija razvija efikasnije i snažnije čipove

Core Ultra čipovi zapravo pokazuju u kom pravcu se kreće Intel. Kompanija razvija efikasnije, ali i snažne čipove koji mogu da se nose sa zahtevima savremene veštačke inteligencije.

Intel se fokusira na proizvodnju i primenu Core Ultra čipova u prenosnim računarima. Takođe, pominje se i da Intel planira osveženje svojih Raptor Lake procesora za desktop računare kasnije ove godine. Razlog zašto se Core Ultra čipovi prvenstveno usmeravaju na prenosne računare je taj da su ovi čipovi usmereni na postizanje visoke efikasnosti. To je važno za prenosne računare, dok desktop korisnici obično zahtevaju veću snagu i performanse. Shodno tome, Intel je odlučio da pruži različite tipove čipova za različite tržišne segmente, kako bi zadovoljio različite potrebe korisnika.

Core Ultra procesori služe kao demonstracija najnovijih inovacija i tehnoloških dostignuća Intela. Porcesoti su izgrađeni na Intel-ovoj FOVEROS 3D tehnologiji pakovanja. Procesori poseduju potpuno nova P i E-jezgra, sa fokusom na što veću energetsku efikasnost. Grafika će biti dva puta brža kada je u pitanju snaga po vatu. Osim što imaju NPU, procesori mogu koristiti i svoju GPU i CPU za obavljanje drugih zadataka vezanih za veštačku inteligenciju. Ipak, čipovi neće podržavati nedavno najavljeni Thunderbolt 5 standard, već će imati podršku samo za Thunderbolt 4 i PCIe Gen5.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Ipak, još uvek nema potpunih informacija o specifičnim modelima procesora iz Core Ultra serije koje će Intel lansirati. Takođe, nema ni informacija o planovima za procesore 14. generacije koji će se koristiti u desktop računarima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,