Internet Archive će hostovati 490.000 muzičkih numera koje je MySpace izgubio

Kada je MySpace objavio da je „slučajno“ (postoje određene nerazjašnjene stvari oko toga) izgubio 12 godina sadržaja prošlog meseca, bivši korisnici su bili razočarani kada su saznali da mnoge njihove audio datoteke, za koje su pretpostavili da će i dalje postojati na sajtu kao digitalni arhiv, su zauvek izgubljene. Međutim, Internet Archive dolazi sa dobrim vestima, pošto je uspeo da sačuva kolekciju MP3 fajlova koje zove „MySpace Dragon Hoard“.

PCPress.rs Image

Zbirka sadrži 490.000 numera, navodno prikupljenih od strane anonimne akademske grupe koja je skinula oko 1,3 terabajta muzike sa sajta kako bi je proučavala između 2008. i 2010. godine. Iako to predstavlja prilično mali procenat od ukupnog broja izgubljenih numera (procenjeno je da je izgubljeno oko 53 miliona) mnogi korisnici su ipak oduševljeni ovim gestom. Jason Scott iz Internet Archives-a tvitovao je da je jedan kreator uspeo da pronađe numeru za koju su pretpostavili da je izgubljena zauvek, dok je korisnik Twitter-a @pinkpushpop pronašao hrpu starih klipova od izvođača poput Katy Perry, Nicki Minaj i Donald Glover.

Pročitajte i:  Internet Archive žrtva velikog DDoS napada

Možete istražiti kolekciju pomoću Hobbit-a, mehanizma pretraživanja i igranja za Dragon Hoard, iako Internet Archive napominje da će indeksu biti potrebno malo vremena za pokretanje kada ga prvi put učitate. Takođe se kaže da se kolekcija „najbolje može opisati kao nezgrapna“, tako da ko zna koje dragulje minule internet nostalgije ćete pronaći tamo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: