Internet i istina o zdravoj ishrani

Dva nova uticaja obeležila su moderan svet i unela drastične promene u svakodnevni život: brz razvoj računara i promene u vrsti hrane koju jedemo. Kompjuteri su izmenili način na koji provodimo radno i slobodno vreme pa su optuženi za manjak kretanja i rekreacije, a neprirodne nutricionističke smernice dodatno su razbolele i ugojile ljude širom planete

Razvoj računarske tehnologije bio je toliko munjevit da i dan-danas ume da zastraši stariju populaciju, a nutricionističke promene, iako potpuno protkane besmislicama, došle su preko noći. Ljude su savetovali da rade veoma čudne i nelogične stvari koje se protive zdravom razumu. Deo zvanične nutricionističke politike 20. veka bio je izbacivanje jaja iz ishrane, promovisanje nemasnih dijeta, insistiranje na biljnim uljima i margarinima.

Stara i tradicionalna ishrana bila je demonizovana i optužena za nove bolesti pa je zamenjena hranom iz kesica sa oznakama “niskomasno” i “bez holesterola”. Istovremeno, nikoga nije zanimalo koliko šećera ta hrana sadrži. Izgledalo je kao da jedine opasnosti vrebaju od masti i holesterola, pa su na njih složno upozoravale novine, magazini, radio i TV. Ovim novokomponovanim trendovima ništa nije moglo da stane na put jer nije postojao medij koji bi omogućio da se čuje i druga strana – ona koja nije priznavala štetnost hrane koju smo vekovima jeli. Bili smo žrtva jednostrano plasiranih informacija… sve dok se nismo priključili na Internet.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Pred vama je uporedna istorija dva glavna optuženika za gojaznost i pogoršano zdravlje. Dve priče, nutricionizam i Internet, samo su na početku bile nepovezane. Internet je postao moćno sredstvo informisanja i izbacio je na površinu višedecenijske zablude i greške. Sve nelogičnosti dospele su do javnosti, nedovoljno vidljiv rat koji su iza naših leđa vodili naučnici sukobljenih stavova postao je očigledan, a dokazi dostupni i lako razumljivi. Klupko se razmotalo i došao je čas da sve učimo iz početka.

Trenutno smo u velikom procepu jer, bez obzira na saznanja koja postoje i na veliku pobedu naučnika koji su se borili za istinu, pogrešne smernice su i dalje aktuelne. Dok ne dođe do zvaničnih izmena, lekari i nutricionisti savetovaće po starim i netačnim principima. Jedino što nam ostaje jeste da se i sami više zainteresujemo i učimo. Knjige će biti otvorene na našim laptopovima a Web će predstavljati beskonačnu biblioteku.

Moderna tehnologija vratila nas je na kraju u staru, dobru bakinu kuhinju. Ishranu smo počeli da razumemo bolje i da više mislimo o njoj. Da nam Internet ne bi bio jedini preostali krivac, trebalo bi da što češće ustanemo iz svojih radnih stolica i prošetamo – po mogućstvu u prirodi. Ona i dalje čeka da odvojimo pogled od ekrana.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

hrana-timeline

Kliknite na sliku ta veći prikaz.

Autor: Maja Petrović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,