Intervju: Nikola Petrović, Roaming Networks USA – Uspeh nije slučajan

Mislite li da je lako funkcionisati na tako zahtevnom i lukrativnom tržištu kakvo je američko? Kompanija Roaming Networks već neko vreme s velikim uspehom radi širom Sjedinjenih Američkih Država, a nema bolje osobe od Nikole Petrovića, CEO Roaming Networks USA, da nam dočara kakvi su izazovi s kojima se kompanija susreće, koji su projekti na kojima se radi i kakvi su planovi za budućnost.

PCPress.rs Image

Iskoristili smo njegov boravak u Srbiji da porazgovaramo o vrlo aktuelnim temama, naročito ako imamo u vidu sveopšti i sveprisutni proces digitalizacije poslovnih procesa.

Možete li približiti našoj publici kako uopšte izgleda raditi na tržištu SAD i s kakvim se izazovima susrećete?

‑ Život i rad u inostranstvu predstavljaju posebnu vrstu izazova kako s privatne, tako i s poslovne, odnosno tehničke strane. Daleko od porodice i bliskih prijatelja, svako od nas je došao da pomogne rastu kompanije i doprinese u širenju vizije koja je započela 2014. godine. Iskreno, verovati da jedna mala kompanija sa Auto‑komande može da postane svetski poznata, internacionalna i multinacionalna kompanija, zahtevalo je jaku volju i dugogodišnji predani rad.

PCPress.rs Image
Nikola Petrović, CEO Roaming Networks USA

Upravo nas je to i dovelo u Sjedinjene Američke Države, tržište je brzo i izazovno u svakom smislu te reči. Konkurencija je jaka, stubovi na kojima izvodimo radove su dva do tri puta viši od onih na koje smo navikli u Evropi, obim radova na sajtu je dosta kompleksan. Jedini pravi način da se nametnete kao pouzdan partner operatera u Americi jesu visok kvalitet i efikasnost u radu, na čemu radimo danonoćno.

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

Čime se konkretno bavi Roaming Networks na području SAD i na koji način uspevate da se izborite sa standardima tako zahtevnog tržišta? Koji su potezi koje je povlačio menadžment kompanije da bi se uspelo u Americi?

‑ Danas mogu s ponosom da kažem da Roaming Networks posluje u šest federalnih država Srednjeg zapada, zapošljavamo više od 60 ljudi u Americi i imamo planove da nastavimo da gradimo bolju budućnost velikim koracima.

PCPress.rs Image

Trenutno servise implementacije i integracije RAN sistema pružamo najvećim američkim operatorima, vendorima i vlasnicima stubova, usluge pružamo u oblasti izgradnje novih lokacija i stubova za bazne stanice, implementaciji i integraciji 4G i 5G tehnologija, izgradnji novih Small Cell mreža, PIM analizi i higijeni, instalaciji novih MW veza.

Kako funkcioniše kompanija na teritoriji koja, otprilike, pokriva prostore nekoliko bivših Jugoslavija i kako uspevate da vodite na daljinu kompletan biznis?

‑ Uvođenjem digitalizacije i korišćenjem naprednih alata uspevamo da savladamo izazove rada na daljinu. Kao veoma korisno pokazalo se georeferencirano softversko rešenje Close Out, koje smo sami razvili, čime dobijamo potpunu kontrolu i uvid u izvedene radove na terenu, u realnom vremenu. Takođe, na svakom tržištu imamo odgovornu osobu koja uz pomoć i podršku našeg tima iz Beograda prati dinamiku i teret izgradnje novih mreža, kako bismo ispunili očekivanja naših klijenata.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

U celom svetu je aktuelna 5G priča, kakvo je vaše gledište na pristizanje moderne ere IoT‑a, telekomunikacija, mašina koje komuniciraju same među sobom…

‑ Osnov za Četvrtu industrijsku revoluciju svakako je 5G mreža. Činjenica da ćemo imati „milion“ uređaja koji komuniciraju među sobom i čine naše društvo značajno sigurnijim samo su neke od fascinantnih prednosti koje ćemo doživeti u skorijoj budućnost.

PCPress.rs Image

Raditi na cutting edge projektima u Americi velika je privilegija kako za mene, tako i za celu našu kompaniju. Ta prilika nam daje širu sliku šta nam budućnost donosi i mogućnost da je dočekamo spremni.

Kako vidite potencijal za dalji rast? Hoćete li se fokusirati na SAD ili planirate ulazak i na neka druga bogata tržišta, budući da ko radi u SAD i zadovoljava tamošnju probirljivu potražnju može da radi bilo gde u svetu?

‑ Malim koracima i konstantnim tempom planiramo da nastavimo širenje na severnoameričkom tržištu. Prvi naredni korak je uvođenje još jedne linije poslovanja, a to su pasivne optičke mreže. Bez jake optičke infrastrukture 5G ne može da funkcioniše i tu vidimo potencijal za dalji rast.

PCPress.rs Image

Kakvi su vaši planovi? Kao mlad rukovodilac, kako iz vašeg ugla izgleda voditi toliki poslovni sistem, i to faktički – na daljinu?

‑ Motivaciju vidim u svakodnevnom radu s neverovatno kvalitetnim ljudima, velika mi je čast što sam u prilici da prepoznam njihov potencijal i da ih razvijam u sjajne rukovodioce. Izlazak na ovako veliko tržište u pravom trenutku omogućio mi je da proširim horizonte, sagledam potencijal i da na dnevnom nivou radim na neverovatno zahtevnim zadacima. Još uvek osećam da smo u start‑up modu, iako stvari polako dolaze na svoje mesto, ima puno prostora za napredak, što me dodatno inspiriše da nastavim da gradim jak tim, koji može da odgovori na sve izazove.

Roaming Networks je odluku da uđe u proces digitalne transformacije bazirao na tri osnovna „stuba“ – zadovoljstvu zaposlenih, kontroli kvaliteta izvedenih radova i usluga, iz čega sledi i zadovoljstvo klijenata.

“Prednost u odnosu na konkurenciju da brže i efikasnije planiramo pratimo i kontrolišemo naš rad u Sjedinjenim Državama imamo, jer koristimo Close Out rešenje, razvijeno unutar grupe, za kontrolu kvaliteta izvedenih radova na terenu u realnom vremenu. Od juna, vlasnici smo većinskog dela u kompaniji Teodesk, koja razvija cloud based project managemnet softver, sa istim ciljem – da unapredimo naše poslovanje”, ističe Nikola.

Korisna adresa: roamingsolutionsgroup.com i roamingnetworks.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,