BIZIT plus

iOS 17.3 donosi veoma važnu funkciju

Trenutno je funkcija dostupna samo u razvojnoj beti verziji.

PCPress.rs Image

Stolen Device Protection

Apple dodaje novu funkciju za iPhone pod nazivom Stolen Device Protection. Ova funkcija će ograničiti šta lopovi mogu da urade sa ukradenim telefonom. Opcija koju korisnik treba sam da uključi dostupna je u beta verziji iOS-a 17.3. Beta verija je trenutno dostupna samo za razvojne programere. Nova funcija radi tako što kombinuje lokaciju, biometrijske skenove i vremenska kašnjenja. To će sve omogućiti korisnicima da blokiraju napadača i zaštite svoje podatke.

Stolen Device Protection ima za cilj da spreči uobičajenu praksu među lopovima iPhone-a koji na javnim mestima, koji posmatraju korisnike kako unose šifru pre nego što im otmu uređaj i pobegnu. U takvim slučajevima, napadač bi mogao da resetuje lozinku vlasnikovog Apple ID-a, isključi opciju „pronađi moj uređaj“, doda ključ za oporavak i fabrički resetuje telefon za prodaju pre nego što žrtva može da preduzme bilo šta.

Bez uključene Stolen Device Protection, lopovi sa vašom šifrom mogu promeniti vašu lozinku Apple ID-a, i totalno vam onemogućiti kontrolu uređaja. To omogućuje lopovima da isključe opciju „pronađi moj uređaj“ koja je ključna za brisanje uređaja i idealna za novog korisnika. Lopov tada može prodati uređaj kao korišćen.

Pročitajte i:  Apple će moći da obavi update  na novim telefonima bez vađenja iz kutije

Nova opcija će zahtevati sken lica

Međutim, sada sa ovom opcijom, uređaj će zahtevati sken lica ili otiska prsta ako je korisnik van poznate lokacije poput kuće ili posla. Takođe će zahtevati jednosatno čekanje pre promene lozinke Apple ID-a na uređaju. Nakon sata, i dalje će tražiti sken lica ili otiska prsta pre promene lozinke Apple ID-a. Ovo će znatno otežavati lopovima i dati vreme vlasniku da prijavi iPhone kao ukraden, blokirajući napadača.

Stolen Device Protection slično funkcioniše i sa Apple-ovim sigurnosnim podešavanjima. Dodavanje ključeva za oporavak ili ažuriranje proverenog telefonskog broja nalaze se među načinima na koje lopovi mogu upotpunosti da isključi vlasnika. Kao i u drugim oblastima, sa uključenom novom opcijom, telefon će tražiti dva biometrijska skena u razmaku od jedan sat ako je vlasnik van poverenih lokacija.

Zatim što se tiče lozinki iCloud Keychain, Apple-ov integrisani menadžer lozinki, će zahtevati sken lica ili otiska prsta. Šifra neće biti rezervni plan za neuspele biometrijske skenove kada je aktivirana Stolen Device Protection.

Apple planira da podstakne korisnike da uključe ovu opciju u iOS-u 17.3. Apple je sada prvo lansirao beta verziju. Korisnici će ipak morati da sačekaju bar nekoliko nedelja pre nego što je isprobaju.

Pročitajte i:  Neki korisnici Apple-a tvrde da su im misteriozno zaključan nalozi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,