ERP 2024

Istorija kompjuterskih simbola

Na neke kompjuterske simbole i znakove smo toliko navikli da nam se čini da su oduvek bili tu, među nama. Neki od njih su preuzeti iz drugih nauka i oblasti, neki “skinuti” iz mitologije, a neki izmišljeni. Evo kratke istorije nekoliko najkorišćenijih kompjuterskih simbola:

power Power – koreni ovog znaka potiču iz Drugog svetskog rata, kada su inženjeri koristili binarne znake da bi označili uključivanje i isključivanje. Jedinica (1) je značila uključeno a nula (0) isključeno. 1973. godine, Međunarodna Elektro tehnička komisija je kodifikoval ovaj “polomljeni krug sa linijom “ – tj. kombinaciju nule i jedinice kao univerzalni znak za on/off. U početku su ga zvali “standby power state” da bi kasnije to skratili na “Power”.
commandCommand – Šta je zajedničko švedskim kampovima i preteranoj upotrebi Apple znaka? Mnogo, ako je verovati Andy Hertzfeld-u iz prvobitnog Mac-ovog razvojnog tima. Dok je radio sa ostalim kolegama iz tima na prevođenju komandi sa menija na tastaturu, Hertzfeld je odlučio da doda jedno specijalno dugme sa slikom Apple-a. Ideja je bila sledeća – kada se pritisne u kombinaciji sa drugim dugmićima, ovo “Apple dugmence” bi vodilo pravo na određen stvar sa menija. Ali priča se da čika Steva Džobs nije bio ovime oduševljen: “Previše je Jabuka svuda! To je smešno! Počećemo da izvozimo Apple logo”! Ljudi iz tima su se naravno prestrašili i rešili da naprave drugi simbol. Usledio je redizajn koji je iskoristio simbol korišćen do tada u Švedskoj kao znak da na određenom mestu možete kampovati.I dan danas se nalazi na Apple tastaturama.
Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  
4usb USB – Ovaj znak predstavlja Neptunov trozubac. Trougao, kockica i kružić predstavljaju raznolikost uređaja koje mogu biti povezane USB-om.
bluetooth Bluetooth – O ovom simbolu smo već pisali, ali nije naodmet da se podsetimo. Blatand je bio starodanski kralj a njegovo ime u prevodu znači plavi zub (mada se može prevesti i kao “crni zub”- pitam se što su ga tako zvali…) Naime, ovaj drevni danski kralj je pokušavao da ujedini zaraćena plemena, baš kao što bluetooth pokušava da poveže mnoge standarde i uređaje.
5play Play – Simboli za Play i Pause nisu u početku bili povezani sa kompjuterima, ali sada su nezaobilazni znak svakog uređaja koji na bilo koji način može da reprodukuje audio ili video. Ovaj znak je počeo prvo da se koristi na magnetofonima sredinom šezdesetih. Njegov oblik strelice pokazuje u kom pravcu se vrti traka. Kasnije je znak prešao na kasetofone i zauvek ostao u media plejerima. Modifikacije ovog znaka su dupli trouglići koji označavaju ubrzano premotavanje tj. puštanje fajla unapred i unazad – Fast Forward i Rewind simboli, veoma popularni u eri videorekordera.
Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji
pausePause -  Na električnim šemama ovaj znak znači da je na određenom mestu prekinuto strujno kolo, tj. tu se nalazi prekidač. Prevedeno u svet emitovanja zvuka i filma – na tom mestu će se prekinuti, stopirati snimak. Znak je nastao u isto vreme kada i znak Play.
@Et, Majmun – Poznat je po mnogim imenima. U Francuskoj i Italiji ga zovu Puž, u Kini – Mali majmun, u Nemačkoj – Majmunski rep, u Crnoj Gori – Ludo A … Istorija o njemu kaže sledeće: 1971. godine, programer Raymond Tomlinson iz Bolt, Beranek & Newman firme, odlučio je da umetne određeni simbol između korisnika i network adrese. Odabrao je znak @, i zvezda je rođena. Pre Tomlisona, ovaj znak je korišćen 1885 na američkim Underwood pisaćim mašinama i označavao je računovodstvenu frazu “u procentu od”. Možemo ići i dublje u prošlost. Šuška se da @ vuče svoje korene još od VI veka, kada su ga koristili monasi da bi pisali reč “u” (na latinskom “ad”)  da je ne bi mešali sa A.D. (anno domini).
Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om
ethernet

Ethernet port – Ovaj znak je dizajnirao izvesni David Hill iz IBM-a. Kockice predstavljaju povezane kompjutere, a ovaj znak je deo kolekcije simbola koji su korišćeni za označavanje dostupnosti lokalne mrežne konekcije.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari: