Istraživači iz Singapura kreiraju rukavice sa „poboljšanim“ virtuelnim dodirom

Istraživači sa Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS) kreiraju rukavice koje će korisnicima omogućiti da realnije iskuse „osećaj” objekata u virtuelnim okruženjima.

PCPress.rs Image

Rukavice simuliraju teksturu objekta

Kažu da se kreacija razlikuje od postojećih tehnologija, da HaptGlove pruža pritisak u realnom vremenu na vrhove prstiju i simulira teksturu objekata. Rukavica koristi haptičku povratnu informaciju i pneumatsku kontrolu koja je ugrađena u tehnologiju mikrofluidnog senzora. Ovo pomaže da se smanji veličina i težina rukavice, bez potrebe za glomaznim dodacima, prema timu NUS-a. HaptGlove ima pet parova haptičkih povratnih modula, po jedan za svaki prst, koji se bežično kontrolišu da čitaju VR objekat u pogledu njegovog oblika, veličine i teksture. Mikrofluidni pneumatski indentor gura pritisak u realnom vremenu na vrhove prstiju korisnika, omogućavajući mu da „oseti“ kontakt kada avatar dodirne, zgrabi i pomeri VR objekat.

Rukavica dodatno ograničava položaj prstiju korisnika da bi simulirao oblik i teksturu predmeta. Istraživači NUS-a su primetili da iako haptičke rukavice nisu bile nove, proizvodi koji su trenutno dostupni na tržištu obično koriste vibracione motore i ne pružaju realističan osećaj dodira. Na primer, nisu mogli precizno simulirati oblik ili tvrdoću VR (virtuelne stvarnosti) objekta. Drugi su koristili pneumatske aktuatore da bi stvorili osećaj pritiska, ali su oni često bili glomazni u dizajnu i ograničavali kretanje korisnika. „Moje iskustvo sa VR i metaverzom je uvek bilo nezadovoljavajuće“, rekao je Lim Chwee Teck, direktor NUS-ovog Instituta za zdravstvene inovacije i tehnologiju, koji vodi istraživački tim. „VR ne bi trebalo da bude samo vizuelno i slušno iskustvo; trebalo bi da predstavlja mogućnost interakcije sa VR objektima. Međutim, trenutnim metodama pritiskanja na virtuelni panel ili interakcije sa drugim avatarom nedostaje osećaj dodira koji doživljavamo u stvarnom životu. svet“.

Pročitajte i:  Robot kuću gradi: Autonomne mašine sve bolje

Uz korišćenje softvera koji su razvili istraživači, HaptGlove beleži vizuelno-haptičko kašnjenje manje od 20 milisekundi, za koje NUS kaže da je brže od konvencionalnih haptičkih rukavica. Sa težinom od 250 grama, takođe je lakši od konkurentskih proizvoda na tržištu, koji teže 450 grama. HaptGlove je prvi put osmišljen 2019. godine, a prototip je razvijen dve godine kasnije, sa 20 korisnika uključenih da testiraju proizvod. Istraživači NUS-a su podneli zahtev za patent i žele da komercijalizuju rukavicu u roku od dve godine, sa ciljem da to urade po pola cene proizvoda koji se trenutno prodaju na tržištu, koji obično koštaju između 3.786 $ i 15.145 $.

Napore ovde vodi univerzitetska spinoff jedinica Microtube Technologies, ​​koja se fokusira na razvoj senzorskih tehnologija za igre i metaverzum.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,