BIZIT plus

Istraživači razvili materijal za „automobile na naduvavanje“

MIT i BMW su se udružili u razvoju 3D štampanog, elastičnog materijala na naduvavanje koji bi mogao da promeni dizajn automobila u budućnosti. Materijal budućnosti, ako je verovati inženjerima BMW-a, mogla bi biti 3D odštampana silikonska guma sa mogućnošću naduvavanja i menjanja oblika. Trenutno, automobili već koriste vazduh u vazdušnim jastucima i nekim sedištima, međutim zato što naduvavanje objekata zahteva tanak, rastegljiv materijal sa kojim je teško raditi, inženjeri nisu pokušali ništa previše složeno ili ambiciozano.

PCPress.rs Image

Sektor za dizajn nemačkog BMW-a u saradnji sa Self-Assembly Lab-om MIT-a je uspeo u razvoju vrlo zanimljivog i naprednog novog materijala, pod nazivom „Liquid Printed Pneumatic“. Kako ga opisuju, radi se o fleksibilnoj silikonskoj gumi koja se izrađuje postupkom 3D štampe u vrlo kompleksne oblike. Proces funkcioniše tako što štampač istisne tečni materijal u posudu sa gelom, gde se oblik na kraju formira. 3D štampači obično rade sa tvrdom plastikom, ali u MIT-ovoj laboratoriji, u mogućnosti su da odštampaju 100% silikonsku gumu u složene forme sa vazdušnim komorama koje se mogu programirati da se naduvaju ili izduvaju. „To je programiranje vazduhom“, rekao je Skylar Tibbits, direktor i osnivač Self-Assembly Lab, prenosi Co.Designe. „Umesto nula i jedinica, šalju se različiti impulsi vazduha.“ Takav postupak daje mogućnost izrade oblika koji se menjaju u druge oblike koji se mogu naduvati i izduvati, a pneumatski pritisak koristi se kao mehanizam za kontrolu i promenu oblika na zahtev. Kada je “u funkciji”, ovaj silikonski materijal izgleda kao da diše, ili kao da je živi organizam koji se kreće kompleksnim pokretima. Zanimljivo, neki delovi izrađeni ovom tehnologijom se mogu naduvati i do 1.000% od početne veličine bez pucanja.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Ovaj materijal je prvi puta prikazan na otvorenoj izložbi The Future Starts Here u londonskom muzeju Victoria&Albert. MIT još nije otkrio tačno kako BMW planira da koristi novu tehnologiju, ali mogućnosti se zadržavaju samo u perspektivi. U BMW-u se nadaju da bi dalji razvoj ovakvog fleksibilnog materijala, koji je za sada još uvek osetljiv za primenu u praksi, mogao da donese nove mogućnosti u izradi enterijera automobila. Promena oblika sastavnih delova automobila mogla bi omogućiti izradu modularnih sedišta koja menjaju oblik i konfiguraciju, bolje se prilagođavaju putnicima, ili pak menjaju tvrdoću zavisno od želja korisnika. 

BMW, u međuvremenu, radi više od decenije na futurističkim konceptima automobila na naduvavanje. Jedan koncept zamišlja automobil sa fleksibilnom spoljnom kožom koja se preobražava. Drugi predviđa analognu kontrolnu ploču napravljenu od pokretnih, površina na naduvavanje koje signaliziraju prepreke na putu. 

Izvor: Popular Mechanics

Facebook komentari: