Nokia pojačava redove nižeg cenovnog segmenta

Nokia 2, Nokia 3 i Nokia 5 su tri modela koja su na sinoćnoj konferenciji u Moskvi predstavljeni kao pojačanje za 2018. godinu, kojim ova kompanija želi da iskoristi prednost u tržišnom segmentu na kojem je najjača.

PCPress.rs Image

Osvežene verzije već dobro poznatih telefona, po proverenom receptu sada dolaze sa sufiksom 1, pa će se novi predstavnici zvati Nokia 2.1, 3.1 i 5.1. Kako ova kompanija i dalje drži najveći tržišni udeo među takozvnim “feature” telefonima, nižeg cenovnog ranga, novi modeli bi trebali da kapitalizuju postojeće stanje i da korisnicima ponude alternativu u vidu pristupačnog i upotrebljivog Android telefona sa niskom cenom.

PCPress.rs Image

Nokia 2.1 je novi Android Oreo Go uređaj velikog ekrana namenjen korisnicima koji nisu previše zahtevni, kao i onima kojima je veliki ekran bitan, ali ne žele da se oproste od autonomije na koju su navikli kod starijih Nokia telefona. Sa fablet dijagonalom od 5,5 inča, ovaj telefon je zadržao 16:9  odnos stranica, a očekivana 720p rezolucija garantuje dovoljno veliku gustinu piksela za solidan prikaz. Telefon poseduje mamutsku bateriju od 4000 mAh, pa verujemo da će pojedini korisnici prebaciti dva dana zahvaljujući štedljivoj Snapdragon 425 platformi, koja je veliki pomak u odnosu na Snapdragon 212 na Nokia 2 modelu. Zahvaljujući Android Oreo Go verziji OS-a, ovaj telefon se lepo snalazi sa 1 GB radne i 8 GB sistemske memorije. Primarna kamera je 8, a selfi 5 MP, sa maksimalnim kvalitetom video u 720p rezoluciji.

Pročitajte i:  Microsoft više neće dozvoljavati korišćenje Android aplikacija na Windows-u

Od ostalih stvari istakli bismo GPS, FM kao i FLAC podršku, dva prednja zvučnika te Gorilla Glass zaštitu ekrana koja je uvek dobrodošla.

PCPress.rs Image
Nokia 2.1

Nekada najjeftiniji model u ponudi, Nokia 3 je zamenjena novim, 3.1 mlađim bratom, sa pojačanim hardverom. Novi, izduženi model (ekran ima 18:9 odnos stranica) dobio je nešto veći ekran, bolje leži u ruci zbog dimenzija, a zadržan je premijum osećaj zahvaljujući aluminijumskom okviru kućišta. Sa hardverske strane sistem pokreće osmojezgarni MT6750 čipset, a tu su verzije sa 2 i sa 3 GB RAM-a, te 16, odnosno 32 GB interne memorije, respektivno. I baterija je doživela malo unapređenje, pa sad broji skoro 3000 mAh, a pored najnovije verzije Android OS-a Nokia je i novi 3.1 model ubacila u Android One porodicu, pa ćete, pored čistog Android iskustva, neopterećenog dodatnim aplikacijama prvi dobijati najnovije softverske dodatke i verzije OS-a.

PCPress.rs Image
Nokia 3.1

Zvezda večeri, Nokia 5.1 je možda i najinteresantnija promena u odnosu na prethodnu generaciju. Snapdragon 430 je zamenjen modernijim Mediatek Helio P18 čipsetom sa osam jezgara na 2 GHz, a veliki, 5,5-inčni ekran je zadržao kompaktnost zahvaljujući 18:9 odnosu stranica. Zaštićen je Gorilla Glass-om, a rezolucija od 2160×1080 piksela daje veoma oštru sliku.

Pročitajte i:  10 najboljih aplikacija za Android pametne telefone koje biste odmah trebali preuzeti
PCPress.rs Image
Nokia 5.1

Unapređena je i kamera, koja je sa 13 skočila na 16 MP, a senzor otiska prsta, iako pomeren na zadnju stranu nije uticao da se okviri ekrana maksimalno smanje. Baterija je ostala na skoro 3000 mAh, a aluminijumsko kućište, sa tri različite boje: bakarna, crna i plava deluje veoma elegantno i zbog dimenzija omogućava jednostavko korišćenje jednom rukom.

PCPress.rs Image
Bakarna Nokia 5.1

Kao i 2.1 i 3.1, Nokia 5.1 će se prodavati u verziji sa 2 i 3 GB memorije, odnosno 16 i 32 GB skladišnog prostora, sa zasebnim microSD slotom. Naravno, I Nokia 5.1 ima Oreo verziju OS-a i pripadnik je Android One porodice uređaja.

PCPress.rs Image

Nokia 5.1 bi trebala da počne sa prodajom početkom jula, sa cenama 189 evra za 2/16 GB konfiguraciju i 219 evra za 3/32 GB. Srednji model – Nokia 3.1 će krenuti već u junu sa cenama od 139 za slabiju i 169 evra za jaču verziju (3/32 GB). Ako želite jeftinu, Android Go verziju, moraćete sačekati jul, kada dolazi Nokia 2.1 u plavo-bakarnoj, plavo-srebrnoj i sivo-srebrnoj verziji po ceni od oko 99 evra.

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,